ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή: Το Βερολίνο ζητά νέα μέτρα, «βλέπει» δημοσιονομικό κενό

Νέα εμπλοκή: Το Βερολίνο ζητά νέα μέτρα, «βλέπει» δημοσιονομικό κενό

Και νέα -επιπλέον- εμπλοκή της τελευταίας στιγμής στη διαπραγμάτευση

Το παρασκήνιο, από το μεσημέρι του Σαββάτου - Εντονη κινητικότητα ώστε να αποσυρθούν οι νέες απαιτήσεις

Το Βερολίνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Real.gr. εκτιμά ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και ζητεί νέα μέτρα, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας, αλλά και ερωτήματα για το εάν μέρος των δανειστών επιθυμεί πραγματικά να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Στο παρασκήνιο, από το μεσημέρι του Σαββάτου, υπάρχει έντονη κινητικότητα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ευρωπαϊκούς παράγοντες που επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να αποσυρθούν οι νέες απαιτήσεις από το τραπέζι, προκειμένου να έχουν τύχη να ευοδωθούν οι ύστατες προσπάθειες για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Πριν από τις νέες απαιτήσεις του Βερολίνου, άλλωστε, όπως ενημέρωσε το Σάββατο την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, είχε υπάρξει απαίτηση του ΔΝΤ για πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019 και όχι το 2020, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα να μην κλείσει η συμφωνία.

Η κυβέρνηση κάνει πλέον λόγο για «οργανωμένη προσπάθεια από μέρος των δανειστών, αλλά και από το παλαιό πολιτικό σύστημα», μάλιστα, κάνοντας λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα» όπως αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο της χθεσινής «Αυγής».

Την ίδια στιγμή, πάντως, παρατηρείται κινητικότητα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ κρίσιμες είναι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα πλεονάσματα, ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ 21-23 Απριλίου και σε έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η κριτική για την καθυστέρηση που υπάρχει στη συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις