ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε λαβύρινθο η Αθήνα: Άρον άρον στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος

Σε λαβύρινθο η Αθήνα: Άρον άρον στις Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος

Μετά τις συνεχείς αποτυχίες να βρεθεί λύση ώστε στο Εurogroup της Παρασκευής να υπάρξει μια τουλάχιστον υποτυπώδης συμφωνία για να τρέξει η δεύτερη αξιολόγηση αποφασίστηκε ένας νέος γύρος συζητήσεων επί εδάφους Βρυξελλών.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ζητούμενο το περίφημο Staff Level Agreement με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον, αφού παράλληλα στο μεσοδιάστημα πρέπει να γίνουν πολλά, δεδομένων και των αργιών του Πάσχα.

Στο πλαίσιο αυτό εκτάκτως σήμερα Τρίτη Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες.

Την ύστατη προσπάθεια για συμφωνία (σε τεχνικό επίπεδο), πριν το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Απριλίου, θα επιδιώξουν στις Βρυξέλλες οι τρεις υπουργοί οι οποίοι μεταβαίνουν εκτάκτως στην βελγική πρωτεύουσα, μετά και την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Το ταξίδι προγραμματίστηκε μετά το αυστηρό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 7ης Απριλίου, αλλά και της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που ήθελαν την Ελλάδα σχεδόν εκτός ατζέντας στο Eurogroup σήμαναν συναγερμό στην Ηρώδου Αττικού. Εκδόθηκε μάλιστα άμεσα ανακοίνωση με την οποία η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μην περάσει άκαρπη άλλη μία ημερομηνία-«ορόσημο» για την επίτευξη, έστω, τεχνικής συμφωνίας («staff level agreement»).

Πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος θα έχει επαφές με τους Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί και πιθανότατα τον Μπενουά Κερέ. Η κ. Αχτσιόγλου επίσης θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους με αντικείμενο τα εργασιακά.

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν οι τροποποιημένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά της περιόδου 2019 - 2020 που θα αμβλύνουν τις περικοπές στις συντάξεις και όλα τα εκρεμή ζητήματα.

Τσίπρας - Μέρκελ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, αργά το απόγευμα της Δευτέρας (3/4) πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικοινωνία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Τσίπρα για πολιτική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που τις τελευταίες ώρες έχει στην ουσία ανασταλεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ ήταν σε γενικά θετικό κλίμα, αν και αρμόδια πηγή της κυβέρνησης απέφυγε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες, αναμένοντας και το συνολικότερο κλίμα από άλλες επαφές κρίσιμες του πρωθυπουργού, όπως με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σφοδρή επίθεση κατά Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο - Δεν θα μετέχει στη συζήτηση για την Ελλάδα

Στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου».

Τα παραπάνω αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα θα είναι το τέταρτο κατά σειρά προτεραιότητας θέμα που θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι συνομιλίες μεταξύ Θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.

Εξάλλου, η τραπεζική ενοποίηση, η Κύπρος και οι επενδύσεις σε ανάπτυξη και απασχόληση είναι τα άλλα θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της Μάλτας.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρούσες θα είναι η επικεφαλής του Ενιαίου μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Nτανιέλ Νουί και η επικεφαλής του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης (SRB), Έλκε Κένιγκ.

Σχετικές ειδήσεις