ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκύκλιος σοκ: Έρχεται νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις - Αυτά είναι τα νέα ποσά (Πίνακας)

Εγκύκλιος σοκ: Έρχεται νέο «τσεκούρι» στις συντάξεις - Αυτά είναι τα νέα ποσά (Πίνακας)

Ειδήσεις | Συντάξεις: Μεγάλες και εξαιρετικά επώδυνες είναι οι ανατροπές στις συντάξεις που φέρνει η νέα οριστική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με το νέο μαθηματικό τύπο που θα χρησιμοποιηθεί για να αποδοθούν τα ποσά σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου σε όσους υπέβαλαν αίτηση έπειτα από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το περιεχόμενο της νέας εγκυκλίου με τη «φόρμουλα» υπολογισμού των συντάξεων και τους τελικούς δείκτες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 αποκαλύπτει σήμερα, Τετάρτη, ο Ελεύθερος Τύπος, δίνοντας και παραδείγματα για το πώς θα βγαίνουν οι συντάξιμες αποδοχές και ποια είναι τα ποσά σύνταξης που θα πάρουν πάνω από 60.000 μέχρι στιγμής δικαιούχοι που είναι σε αναμονή με αίτηση μετά τις 13/5/2016 και λαμβάνουν μόνον προσωρινή σύνταξη που κυμαίνεται από 345 ως 768 ευρώ.

Οι νέες συντάξεις θα έχουν «δύο ποσά»: Την εθνική σύνταξη που χρηματοδοτεί το κράτος και δεν υπερβαίνει τα 384 ευρώ το μήνα και τη σύνταξη βάσει αποδοχών, εισφορών και ετών ασφάλισης, τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη.

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αποκωδικοποιεί τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς χρειάστηκε να ξηλωθεί η αρχική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προέβλεπε τη χρήση του δείκτη μισθών, και να εφαρμοστεί η μεταβολή των μισθών-συντάξιμων αποδοχών με το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Αυτό που πρακτικά πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι είναι ότι ο μέσος όρος των μισθών δεν θα βγει από αυτά που έπαιρναν στο χέρι, αλλά θα έχει και τις μεταβολές του τιμάριθμου.

Τα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης θα υπολογιστούν με 5 βήματα:

1. Παίρνουμε την ακριβή ημερομηνία αίτησης (από 13/5/2016 και μετά).

2. Βρίσκουμε το μέσο όρο των ετήσιων αποδοχών επί των οποίων πληρώθηκαν εισφορές από το 2002 ως την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

3. «Μετατρέπουμε» σε σημερινές τιμές τις αποδοχές κάθε έτους από το 2002 και μετά με τη χρήση του μέσου ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή (σ.σ.: που δημοσιεύει στο σχετικό πίνακα ο «Ε.Τ.»).

4. Οι μισθοί κάθε έτους αυξάνονται ή μειώνονται με το ποσοστό μεταβολής του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους.

5. Οι συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης δεν θα είναι αυτές που πραγματικά είχε ένας ασφαλισμένος από το 2002 και μετά, αλλά θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών που βγάζουν οι δείκτες τιμών καταναλωτή για κάθε έτος.

Δείτε στον παρακάτω πίνακα πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις με το νέο μαθηματικό τύπο

pinakas eltypos

Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος

Μερικά παραδείγματα

1. Ασφαλισμένος με μέσο όρο αποδοχών 900 ευρώ και 30 έτη, θα λάβει 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη και 250 ευρώ από την ανταποδοτική σύνταξη, δηλαδή 634 ευρώ ως τελικό ποσό. Με την εισφορά ασθενείας 6%, η σύνταξη διαμορφώνεται στα 596 ευρώ. Κι ενώ σήμερα δεν έχει φόρο, από το 2019, με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ θα πληρώνει φόρο 40 ευρώ. Άρα το συνολικό ποσό της σύνταξής του θα είναι 556 ευρώ.

2. Ασφαλισμένος με μέσο όρο μηνιαίων αποδοχών 1.550 ευρώ και 35 έτη, θα πάρει 384 ευρώ εθνική σύνταξη και 524 ευρώ από την ανταποδοτική, δηλαδή σύνολο 908 ευρώ. Με την εισφορά ασθενείας 6%, η σύνταξη διαμορφώνεται στα 853,52 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ από το 2019 θα λαμβάνει περίπου 760 ευρώ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τις συντάξεις

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων