Ανανεώθηκε:

Ομολογία - σοκ: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις

Newsroom Newsroom

Ομολογία - σοκ: Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να πληρώσει 150.000 εκκρεμείς συντάξεις

Ειδήσεις | ΕΦΚΑ: «Δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτό τον στόχο μέχρι την διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της ΕΕ για την πληρωμή των συντάξεων». Αυτή είναι η ομολογία -σοκ της διοίκησης του ΕΦΚΑ που αναγράφεται σε εσωτερικό έγγραφο.

«ΑΛΑΛΟΥΜ» ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΟΥ - «ΦΩΤΙΑ» | ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έγγραφο-σοκ από τον ΕΦΚΑ «τινάζει στον αέρα» την πληρωμή 150.000 παλιών και νέων συνταξιούχων από τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα με διορία να δοθούν ως τον Οκτώβριο του 2017.

Στο έγγραφο αυτό (non paper) με ημερομηνία 24 Μαρτίου, που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», η διοίκηση του ΕΦΚΑ ομολογεί ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για τη διεκπεραίωση όλων των συντάξεων που εκκρεμούν και ούτε φαίνεται πως μπορεί να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τη διορία του Οκτωβρίου 2017 προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βοήθεια της Ε.Ε. (σ.σ.: 869 εκατ. ευρώ) για την πληρωμή των συντάξεων. Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στους γενικούς διευθυντές προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάλογη διοικητική υποστήριξη».

Στο εν λόγω έγγραφο τριών σελίδων, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου φορέα και καθιστούν αναποτελεσματική την παροχή υπηρεσιών προς εκατομμύρια ασφαλισμένους.

eggrafo

Σε άλλο σημείο του εγγράφου, ο διοικητής του ΕΦΚΑ που το υπογράφει τονίζει πως «πρέπει να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του ΕΦΚΑ ως ένα και μοναδικό Ταμείο και να πάψουν να υπάρχουν υποκαταστήματα τα οποία λειτουργούν υπό τα παλιά Ταμεία, όπως συμβαίνει από πέρυσι». Ο ίδιος προσθέτει πως «οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ λαμβάνονται από ένα άτομο, τον διοικητή, και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, είτε όσον αφορά τη στέγαση και την μετακίνηση προσωπικού, είτε οτιδήποτε άλλο. Δεν επικρατούν πια τα Ταμεία και όλοι θα πρέπει να αποδεχτούν τον ΕΦΚΑ και την παρούσα ιεραρχία».

Επιβεβαιώνει την ύπαρξη του εγγράφου ο διοικητής του ΕΦΚΑ

mpakalexis

Λίγο μετά τις 09:30 το πρωί της Πέμπτης (30/03/2017) ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αθανάσιος Μπακαλέξης, επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου – σοκ, σύμφωνα με το οποίο «τινάζεται στον αέρα» η πληρωμή 150.000 παλιών και νέων συνταξιούχων από τα 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα με διορία να δοθούν ως τον Οκτώβριο του 2017.

Ο κ. Μπακαλέξης, σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως το συγκεκριμένο non paper που υπογράφει η διοίκηση του του ΕΦΚΑ και διέρρευσε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», είχε ως σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως μέσο καταγραφής σχολίων, παραπόνων και προβλημάτων που υπάρχουν στα ταμεία, αλλά και για να ασκηθούν πιέσεις στους διοικητές των Ταμείων να τηρήσουν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Επί της ουσίας, όμως, συνιστά μια ομολογία αποτυχίας του όλου συστήματος και επιβεβαιώνει το «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί ως προς τις πληρωμές των συντάξεων.

Δείτε το βίντεο

Εκταμίευση

Την ίδια στιγμή, πάντως, η παραδοχή ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για να πληρωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις και ούτε φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι τον Οκτώβριο» ναρκοθετεί την εκταμίευση των 869 εκατ. ευρώ που διαθέτει η τρόικα για να πληρωθούν οι οριστικές συντάξεις και κυρίως τα αναδρομικά που οφείλονται σε περισσότερους από 150.000 παλαιούς και νέους συνταξιούχους.

Τα χρήματα αυτά είναι πιθανό να χαθούν ή τουλάχιστον να διατεθεί ένα πολύ μικρό μέρος τους για τις συντάξεις που είναι σε αναμονή, ακόμη και αν καταβληθεί υπερ-προσπάθεια από τις υπηρεσίες, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά παρατηρείται και έλλειψη συνεννόησης!

Από τους 150.000 συνταξιούχους, οι 95.526 περιμένουν πάνω από 2 χρόνια, ενώ υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου η αναμονή της οριστικής απόφασης φτάνει και τα 4 χρόνια, ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση. Οι 55.000 είναι νέες αιτήσεις με αναμονή για τους τελευταίους 10 μήνες.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Μετά και το θόρυβο που προκλήθηκε, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (30/03/2017) ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 συνιστά πλήρως εφικτό στόχο».

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας «σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017, εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις. Παράλληλα, έως τα μέσα Απριλίου, θα έχουν διεκπεραιωθεί και καταβληθεί 3.500 εφάπαξ».

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για τον ΕΦΚΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved