ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές: Από πότε θα ισχύσει το νέο μέτρο

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές: Από πότε θα ισχύσει το νέο μέτρο

Άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές: Συνολικά 32 Κυριακές, δηλαδή από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο θα είναι ανοικτά όλα τα καταστήματα, όπως προβλέπεται στη νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μέτρο αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 15 Μαΐου και θα προβλέπει όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως μεγέθους και δραστηριότητας θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι στις τουριστικές περιοχές η πλειονότητα των καταστημάτων μπορούσε να λειτουργήσει και με το υφιστάμενο πλαίσιο, ωστόσο απαγορευόταν η λειτουργία των καταστημάτων με εμβαδόν άνω των 250 τ.μ., κάτι το οποίο στην πράξη δεν εφαρμοζόταν.

Ωστόσο, το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων προκαλεί σοβαρότατες αντιδράσεις από πλευράς ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ αλλά και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Παράλληλα, προγραμματίζεται πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου.

Μάλιστα η ΕΣΕΕ είχε αποστείλει προ ημερών επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία του επισήμαινε πως «η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 Κυριακές θα αυξήσει τις εργατοώρες για τους υπαλλήλους, ενώ η μέχρι τώρα λειτουργία του για οκτώ Κυριακές, δεν συνέβαλε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Βασικές διαπιστώσεις ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή

Οι βασικές διαπιστώσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, σύμφωνα με τις έρευνες της ΕΣΕΕ είναι οι εξής:

• Σύμφωνα και με την ποσοτική αποτίμηση του μέτρου σε επίπεδο τζίρου, στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν βοηθά τον εμπορικό κόσμο, αλλά επιδεινώνει την υπάρχουσα βεβαρημένη κατάσταση σε περίοδο εκτεταμένης ύφεσης.

• Δεν συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά αντίθετα επιβαρύνει προσωπικά και επαγγελματικά τον Έλληνα επιχειρηματία.

• Η λειτουργία των καταστημάτων φαίνεται να έχει ουσιαστικό νόημα μόνο όταν είναι έκτακτη (Χριστούγεννα, Πάσχα), καθώς δεν ενισχύεται ο ανταγωνισμός, αλλά εντείνεται η πίεση στους μικρομεσαίους εμπόρους. Ακόμα και οι δυο Κυριακές μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων, που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, φαίνεται ότι δεν δίνουν θετικό πρόσημο στην αγορά.

• Δεν επεκτείνει το ωράριο των καταστημάτων, καθώς είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο. Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.

• Πρόκειται για μια νέα καταναλωτική συνήθεια, που σε μια εποχή με χαμηλή αγοραστική κίνηση και ακόμη πιο χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, δεν έχει θετική αντιπροσφορά.

Σχετικές ειδήσεις