ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

«Πόλεμος» για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

Αντιδράσεις συναντά η προοπτική λειτουργίας των καταστημάτων 30 Κυριακές το χρόνο.

Το μέτρο για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από το Μάιο ως τον Οκτώβριο συναντά μεγάλες αντιστάσεις από εμπόρους και υπαλλήλους.

Ήδη έχει εξαγγελθεί απεργία για την προσεχή Κυριακή 7 Μαΐου, ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με προσφυγή στο ΣτΕ και με ασφαλιστικά μέτρα.

Επίσης, έμποροι και εμποροϋπάλληλοι προειδοποιούν ότι για κάθε Κυριακή που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση να λειτουργούν τα μαγαζιά, θα τα κλείνουν μία Κυριακή από τις ήδη 8 θεσμοθετημένες.

Σε δηλώσεις του ο Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ, σημείωσε: «Το άνοιγμα της Κυριακής φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά, είτε και καθόλου, με συντριπτικά ποσοστά, τον συνολικό τζίρο των καταστημάτων μέσα στις εκπτώσεις. Ούτε στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας έχει συμβάλει, ούτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Το μέσο εργατικό κόστος της κυριακάτικης λειτουργίας ενός εμπορικού καταστήματος υπολογίζεται στα 1750 ευρώ με το συνολικό κόστος να φτάνει στα 9 εκατ. ευρώ ανά Κυριακή, αν λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα. Εάν απασχοληθεί το 50% από το συνολικό αριθμό μισθωτών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο (222.745 άτομα, ΕΛ.ΣΤΑΤ. Β΄ Τρ. 2016) για μία Κυριακή, τότε το επιπρόσθετο συνολικό κόστος των επιχειρήσεων λιανικής από τη λειτουργία μιας επιπλέον Κυριακής/έτος θα είναι 4,54 εκατ. ευρώ» ανέφερε επίσης.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κυριακούλας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμποροϋπαλλήλων (ΟΥΙΕ) σημείωσε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3-4 ωρών ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8-10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή και χωρίς ρεπό.

Σχετικές ειδήσεις