ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις το καλοκαίρι

Χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις το καλοκαίρι

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ένα σχέδιο για τη σταδιακή άρση των capital controls. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα περιλαμβάνονται ποσοτικοί στόχοι, αλλά γενικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιούνται για να προχωρεί η χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, ο οδικός χάρτης που σχεδιάζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας περιλαμβάνει μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα για την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου στην κανονικότητα.

Κατά την εφημερίδα ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι η απόσυρση των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τραπεζών και ταυτόχρονα να ενισχύει την εμπιστοσύνη των καταθετών στο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, άρση κάποιων περιοριστικών όρων θα γίνει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι πριν από τον ερχόμενο Ιούλιο δεν αναμένονται αλλαγές στο ισχύον καθεστώς.

Σε αυτό το στάδιο προσαρμογές θα υπάρξουν μόνο για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, αναμένεται η αύξηση του ημερήσιου ορίου για την εκτέλεση εισαγωγών χωρίς δικαιολογητικά μέσω του δικτύου των τραπεζών από τις 10.000 ευρώ σήμερα στα επίπεδα των 20.000 ή 30.000 ευρώ.

Ενδεχομένως να υπάρξει διεύρυνση του πλαφόν που ισχύει για εμπορικές συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας. Αυτό σημαίνει ότι για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε αυτή τη φάση.

Σχετικές ειδήσεις