Ανασφάλιστα οχήματα - Χάος με τα λάθη: Πώς μπορείτε να γλιτώσετε το πρόστιμο

Newsroom Newsroom

Ανασφάλιστα οχήματα - Χάος με τα λάθη: Πώς μπορείτε να γλιτώσετε το πρόστιμο

Λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αποστολή ειδοποιητηρίων για ανασφάλιστα οχήματα σε πολίτες οι οποίοι έχουν αποσύρει, πωλήσει ή απολέσει τα Ι.Χ. αυτοκίνητα ή τα δίκυκλά τους, λόγω καταστροφής, κλοπής ή κατάσχεσης, ή τα κυκλοφορούν στο εξωτερικό, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις πολιτών που δεν υποχρεούνταν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, αναζητούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Τι θα γίνει με τα παράβολα των 250 ευρώ - Παράταση χωρίς πρόστιμο προτείνει ο Μαυραγάνης

Την πρόταση που κατέθεσε εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών στη σχετική σύσκεψη που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των εκπροσώπων των Ασφαλιστικών Εταιρειών περιέγραψε στο μιλώντας στον ΑΝΤ 1, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

Ο υφυπουργός παραδέχθηκε το μέγεθος του λάθους που έχει γίνει με τα παράβολα των 250 ευρώ που έχουν επιβληθεί σε τουλάχιστον 250.000 ιδιοκτήτες ΙΧ.

Όπως είπε, λόγω του μεγέθους του προβλήματος επενέβη και το υπουργείο Μεταφορών στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ώστε να ληφθούν υπόψη και να διορθωθούν όπου πρέπει κάποια σφάλματα.

Η πρόταση του υπουργείου Μεταφορών, η οποία θα τεθεί και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι να γίνει επικαιροποίηση της λίστας, με διαστάυρωση, ώστε να βρεθούν ποια είναι τα ασφαλισμένα οχήματα. Όπως είπε ο Υφυπουργός, είναι χιλιάδες εκείνα των οποίων το ποσό καταβλήθηκε εκπρόθεσμα και αφού είχαν ανανεώσει το συμβόλαιό τους με την ασφαλιστική εταιρεία. Ο λόγος είναι ότι με αλλαγή του σχετικού νόμου, το 2014, το όχημα ασφαλίζεται μόνο όταν καταβληθεί η ασφάλιση και όχι όταν ανανεωθεί το συμβόλαιο. Έτσι πολλοί βρέθηκαν εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν.

Ποια τα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Το υπουργείο Μεταφορών προτείνει να δοθεί η ευκαιρία σε όσους θέλουν να ασφαλίσουν το όχημά τους να το κάνουν εντός συγκεκριμένης διορίας και χωρίς να καταβάλουν το παράβολο των 250 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν έχουν δηλώσει κλοπές ή ακινησία του οχημάτός τους καταθέτοντας τις πινακίδες κι έτσι δεν φαίνεται ότι είναι εκτός κυκλοφορίας. Όπως ξεκαθάρισε ο Ν. Μαυραγάνης, η κατάθεση των πινακίδων είναι ο μόνος τρόπος για την πιστοποίηση της μη κυκλοφορίας του οχήματος.

Μια άλλη πρόταση είναι οι Ασφαλιστικές εταιρείες να διευκολύνουν τους ιδιοκτήτες ΙΧ δίνοντάς τους τη δυνατότητα καταβολής του ποσού σε δόσεις. Μάλιστα, όπως είπε ο Υφυπουργός, η πρόταση είναι να θεσμοθετηθούν οι δόσεις στις Ασφαλιστικές.

Τέλος, παρακίνησε τους ιδιοκτήτες οχημάτων να πάνε να ασφαλιστούν ή να καταθέσουν τις πινακίδες, χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων πλευρών κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν «σενάρια» για τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη της «γραφειοκρατικής» ταλαιπωρίας που κινδυνεύουν να υποστούν περισσότεροι από 250.000 πολίτες που έλαβαν κατά λάθος ειδοποιητήρια για μη ασφάλιση οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι, κατ’ αρχάς, να διαχωριστούν οι περιπτώσεις αυτές από όλες τις υπόλοιπες των πολιτών που πράγματι αμέλησαν να ασφαλίσουν οχήματα με τα οποία κυκλοφορούν. Στη συνέχεια όσοι πράγματι δεν οφείλουν να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ θα επιδιωχθεί να απαλλαγούν από αυτό, χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούν στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας, δηλαδή με πλήρη απαλλαγή τους από υποχρεώσεις αυτοπρόσωπης προσέλευσης στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπου αυτό είναι δυνατό.

Η διαδικασία απαλλαγής

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής, στις περιπτώσεις όπου μη ορθώς το όχημα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων πρέπει:

- Εάν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση, στην οποία το έχετε ασφαλίσει, προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

- Εάν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας ΔOΥ, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).

- Εάν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

- Εάν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του ΚΕΠ για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.

- Εάν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του Π.Δ. 237/1986 (ΦΕΚ Α’ 331) να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved