ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτο: Οι μισοί νέοι ως 35 ετών στην Ελλάδα έχουν μοναδικό εισόδημα το χαρτζιλίκι των γονιών!

Απίστευτο: Οι μισοί νέοι ως 35 ετών στην Ελλάδα έχουν μοναδικό εισόδημα το χαρτζιλίκι των γονιών!

Από τα χρήματα των γονιών τους ζουν οι μισοί νέοι 18 – 35 ετών στην Ελλάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μνημόνια δημιουργούν γενιές ανθρώπων που απλά δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και τα ποσοστά της ανεργίας έχουν δημιουργήσει μια γενιά νεόπτωχων ανθρώπων που ζει από τα εισοδήματα γονιών και συγγενών.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης ποσοτικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CUPESSE, η «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς είναι η πιο συχνή πηγή εισοδήματος για το 48% των νέων Ελλήνων ηλικίας 18-35 ετών, συγκριτικά με τη «μισθωτή εργασία» που είναι στο 45%.

Οι άνεργοι νέοι Έλληνες είναι αρκετά απαισιόδοξοι. Μόνο το 15% από αυτούς θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.

Ποσοστό 29% των νέων πιστεύει ότι το βιοτικό τους επίπεδο στο μέλλον θα είναι χειρότερο από το βιοτικό επίπεδο των γονιών τους.

Επίσης, ποσοστό 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά.

Το 46% δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Οι νέοι Έλληνες έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους αλλά:

- συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις από ό,τι οι γονείς τους (πλην των πολιτικών δράσεων)

- εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς

- συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα (43% έναντι 57%).

Γενικότερα, οι γονείς φαίνονται πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο, πιο ενεργά συμμετέχοντες σε συλλογικές δράσεις ή στον εθελοντισμό, και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.

Σχετικές ειδήσεις