ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οι Έλληνες ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους»

«Οι Έλληνες ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους»
Οι ‘Έλληνες έχουν κάνει επίπονες προσπάθειες, παραδέχθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών...

Οι ‘Έλληνες έχουν κάνει επίπονες προσπάθειες, παραδέχθηκε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέχτερ και ισχυρίστηκε πως η χώρα της βοηθά την Ελλάδα ώστε η παρούσα κρίση να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Τόνισε ωστόσο πως οι Έλληνες ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους και μόνοι τους έφτασαν σε αυτή την κατάσταση.

Η αυστριακή υπουργός τοποθετήθηκε εκ νέου κατά μιας διαγραφής χρέους για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι η παροχή χρόνου στην Ελλάδα για να υλοποιήσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις συνιστά το σωστό δρόμο, συγχρόνως όμως η ίδια πιστεύει πως δεν θα πρέπει να μειωθεί η πίεση, γιατί τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξει συνεπής, όσο πρέπει, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Η κ. Φέχτερ προειδοποίησε πως ένα τέλος της Ευρωζώνης θα ενίσχυε τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης, «για το λόγο αυτό δεν θα αφήσουμε μια χώρα να χρεοκοπήσει εάν έχει προβλήματα, για αυτό το λόγο στηρίζουμε εθνικές οικονομίες με χρέη, βοηθούμε στις μεταρρυθμίσεις και ασκούμε πίεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας κριτική στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ως προς το χειρισμό της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κ. Φέχτερ παρατήρησε πως η κατάσταση του χρέους στις ΗΠΑ είναι πιο σοβαρή απ' ό,τι στην Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι και το έλλειμμα του προϋπολογισμού σαφώς υψηλότερο σε σχέση με την Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε πως η Ευρώπη αντέδρασε ταχύτατα στην κρίση και ήδη από το 2010, από κοινού με το ΔΝΤ, παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα και μεριμνά για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.