ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Στα τέλη Φεβρουαρίου τα νέα τεστ αντοχής των συστημικών τραπεζών

Bloomberg: Στα τέλη Φεβρουαρίου τα νέα τεστ αντοχής των συστημικών τραπεζών

Σε νέα τεστ αντοχής πρόκειται να υποβληθούν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να καθοριστεί εάν μέχρι τον Ιούνιο και πριν τη λήξη του προγράμματος στήριξης θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διενέργεια των stress tests στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επιπλέον έχει ζητήσει και τη διενέργεια νέας αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (asset quality review ή AQR), κάτι που δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το σοβαρότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων».

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται αξιωματούχο της ΤτΕ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν κληθεί να υποβάλλουν στοιχεία για τα στρες τεστ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με δεύτερο αξιωματούχο τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν θα ακολουθήσει αξιολόγηση περιουσιακών στοιχείων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι την παρούσα χρονική περίοδο κλιμάκια της ΤτΕ εκτελούν επί τόπου ελέγχους στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank, ενώ θα ακολουθήσουν στην Πειραιώς και στην Eurobank.

Σχετικές ειδήσεις