ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαστούκι» από Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους - 3,5% πλεόνασμα το 2018

«Χαστούκι» από Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους - 3,5% πλεόνασμα το 2018

Κατηγορηματικά αντίθετος ως προς το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Rheinische Post», o Ντομπρόφσκις ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα χρέους, παρά το υψηλό χρέος στο 180% του ΑΕΠ.

Υπενθύμισε, δε, ότι το Eurogroup στη συνεδρίαση του Μαΐου 2016 έλαβε μια σειρά από άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αποφευχθεί το κούρεμα. «Δεν βλέπω να έχει αλλάξει κάτι σε αυτό», πρόσθεσε.

Στο σχόλιο του Γερμανού δημοσιογράφου ότι το ΔΝΤ έχει διατυπώσει άλλη άποψη, γιατί θεωρεί ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο Ντομπρόβσκις επέμεινε ότι δεν χρειάζεται κούρεμα, επικαλούμενος τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

«Το ΔΝΤ έχει σαφώς πιο απαισιόδοξες προβλέψεις από τις δικές μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Εάν δει κανείς τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2015 και του 2016, θα διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις της Κομισιόν. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η χώρα βγήκε από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Τώρα το πιο σημαντικό είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 της τάξης του 3,5% για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού χρέους. Εάν η πορεία για τη χώρα είναι ανοδική, εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προχωρήσουμε στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους».

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι αυτή τη φορά, με την τρίτη αξιολόγηση, θα πάνε καλύτερα τα πράγματα με μία ελληνική κυβέρνηση που υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν τις εφαρμόζει, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων είναι κάτι που παίρνει χρόνο». «Το έχουμε δει και στα τρία προγράμματα προσαρμογής που αφορούν στην Ελλάδα. Αλλά συνολικά με τα τρία αυτά προγράμματα επετεύχθησαν πολλά, σταθερά δημοσιονομικά, μια σύγχρονη διοίκηση και μια πιο ισχυρή οικονομία», συμπλήρωσε ο Ντομπρόβσκις.

Πηγή: Deutsche Welle

Ρoή Ειδήσεων