ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάς το… πόθεν έσχες σου: Το απόλυτο χάος μετά την απόφαση του ΣτΕ

Ελλάς το… πόθεν έσχες σου: Το απόλυτο χάος μετά την απόφαση του ΣτΕ

Πόθεν έσχες | Ειδήσεις: Σε μια πρωτοφανή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την ανώτατη Δικαιοσύνη, αλλά και σε ένα απαράδεκτο γαϊτανάκι ταλαιπωρίας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εξελίσσεται η υπόθεση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για το πόθεν έσχες.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ – ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 21/10 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

Παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε με την υπ’ αριθμ. 2649/2017 παράνομη, αντισυνταγματική και ουσιαστικά ανεφάρμοστη τη διάταξη που προβλέπει υποχρέωση για όλους τους υπόχρεους (δικαστές, δημοσιογράφοι, εκδότες, λιμενικοί κτλ.) να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, το υπουργείο Δικαιοσύνης μοιάζει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη δικαστική απόφαση, αφήνοντας την προθεσμία υποβολής να λήξει κανονικά το Σάββατο (21/10/2017).

Έκρινε δε, ειδικότερα, αντισυνταγματική την παράγραφο που αφορά στη συμπερίληψη στη Δ.Π.Κ, ποσών σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν νομικές και δικαστικές πηγές, είναι τουλάχιστον περίεργο, πώς είναι δυνατόν η πολιτική εξουσία να αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, όταν μάλιστα, όπως επισημαίνεται, είναι σαφής, μη επιδεχόμενη καμίας παρερμηνείας.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικότερα για την απόφαση του ΣτΕ

«Φρένο» και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Την ίδια στιγμή και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με γραπτή ανακοίνωσή που εξέδωσε την Πέμπτη (19/10/2017) χαρακτηρίζει πρακτικά ανεφάρμοστη την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες με την υφιστάμενη διαδικασία.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών αναφέρει τα εξής:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣτΕ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Ν.Σ.Κ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Με την απόφαση 2649/2017 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως που είχαν ασκήσει όλες οι δικαστικές ενώσεις και ακυρώθηκε στο σύνολό της η 1846/13.10.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» (B’ 3300). Κατόπιν αυτού και βάσει των λόγων ακυρώσεως που έγιναν δεκτοί και αφορούσαν την αντίθεση προς το Σύνταγμα των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) δεν είναι πλέον δυνατό να υποβληθούν με τη διαδικασία και ενώπιον της αρχής που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές.

Για κάθε περαιτέρω εξέλιξη επί του θέματος οι ενώσεις θα ενημερώσουν εγκαίρως τα μέλη τους.

Αθήνα, 19/10/2017

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος Επικρατείας

Αγγελική Λαϊνιώτη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.

Δημήτριος Ασπρογέρακας, Εισαγγελέας Εφετών

Ασημίνα Σαντοριναίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Παπαγγελόπουλος: Θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μοιάζει να παίζει ένα ιδιόμορφο «κρυφτούλι» απέναντι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε η παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη (19/10/2017) ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει νέα υπουργική απόφαση για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη τη σχετική υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγγελόπουλος επισήμανε ότι «λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ' αριθ. 2649/2017 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι «η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Νοέμβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την χρήση 2016».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς».

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για το πόθεν έσχες

Σχετικές ειδήσεις