ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόμσεν: Να δοθεί παράταση αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, αλλά όχι για 100 χρόνια

Τόμσεν: Να δοθεί παράταση αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, αλλά όχι για 100 χρόνια

Συνέντευξη στην Αυστριακή εφημερίδα, Der Standard παραχώρησε ο Πολ Τόμσεν

Ο Τόμσεν κλήθηκε να εξηγήσει στους Αυστριακούς φορολογούμενους γιατί είναι αναγκαίο ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα.

«Η Αυστρία θα πάρει πίσω τα χρήματά της. Δεν ζητάμε κούρεμα χρέους αλλά να δώσουμε μια ανάσα στους Έλληνες. Έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Τώρα η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες προθεσμίες για να εξοφλήσει τα χρέη της. Η επιμήκυνση είναι αρκετή αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι 100 χρόνια. Αυτό συζητάμε τώρα, τη διάρκεια», απάντησε ο Τόμσεν.

der

Παράλληλα, ρωτήθηκε αν τον ενοχλούν οι κατηγορίες που έχει δεχθεί προσωπικά ο ίδιος στην Ελλάδα για τις περικοπές και την κοινωνική δυστυχία

«Αυτή είναι η ειρωνεία. Εδώ και μερικά χρόνια, εμείς απαιτούσαμε μια λιγότερο γρήγορη αποκατάσταση του προϋπολογισμού. Το να μας επιρρίπτεται η ευθύνη είναι άδικο. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες για αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν άσκοπα φιλόδοξοι και χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές. Εμείς το αποδεχθήκαμε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι αριθμοί άρχισαν να εκτροχιάζονται όλο και περισσότερο από τους στόχους, είχαμε επισημάνει ότι κάτι είναι λάθος. Είπαμε ότι χωρίς αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αυτό που συμφωνήσατε δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η εντύπωση ότι επρόκειτο για δικές μας κατευθυντήριες γραμμές μας – αλλά δεν ήταν», είπε ο Τόμσεν.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ πάντα ήταν κατά της αύξησης της φορολογίας. «Πάντα επιχειρηματολογούσαμε ότι η στρατηγική της αύξησης των φορολογικών βαρών δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα εάν δεν διευρυνθεί η φορολογική βάση. Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι συντάξεις

«Άλλη μία ανησυχία αφορά τις συντάξεις», λέει ο Τόμσεν. «Προκειμένου να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Στο σημείο όμως που δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά. Γενικά οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο. Γι΄αυτό και εμείς, ως ΔΝΤ, απαιτούσαμε εδώ και χρόνια μεταρρυθμίσεις τόσο στη φορολογία, όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Σχετικές ειδήσεις