ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Η ΝΔ φταίει για τα greek statistics

ΥΠΟΙΚ: Η ΝΔ φταίει για τα greek statistics
Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό, λέει το ΥΠΟΙΚ..

Τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το ΑΕΠ δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012, ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει οι στόχοι είναι προσδιορισμένοι σε απόλυτους αριθμούς στη βάση των οποίων καταρτίστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το υπουργείο Οικονομικών εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ, καταλογίζοντάς της βαρύτατες ευθύνες για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

«Επί διακυβέρνησης ΝΔ δεν επήλθε μόνον δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ο οποίος μάλιστα και απεκρύβη (greek statistics), αλλά υπήρξαν και υπερεκτιμημένοι ρυθμοί ανάπτυξης. Όχι μόνον το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξανόταν συνεχώς από το 2005, αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης ακολούθησαν μια συνεχή καθοδική πορεία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Επισημαίνει δε ότι, οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2008, «όταν για πρώτη φορά μετά από μιάμιση δεκαετία υπήρξε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης», ενώ «το 2009 και παρά την αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 15% και δημοσιονομικό έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 36 δισ. ευρώ, η ύφεση έφτασε το -3,2%, πολύ κοντά στο -3,5% που υπήρξε το 2010, τη χρονιά της πιο γρήγορης δημοσιονομικής προσαρμογής και σκληρών μέτρων».

Διαβάστε επίσης: Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός από τα «μαγειρέματα»