ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυση Βαρουφάκη στην ΕΚΤ για τα Capital Controls

Μήνυση Βαρουφάκη στην ΕΚΤ για τα Capital Controls

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) υπέβαλαν για τα Capital Controls ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κι ο Γερμανός ευρωβουλευτής Φάμπιο ντε Μάσι.

Στόχος τους να βγει στη δημοσιότητα το έγγραφο που «πάγωνε» με την απόφαση της ΕΚΤ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015.

Όπως μεταδίδει το Reuters η απόφαση αυτή υποχρέωσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιβάλει τα Capital Controls, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές της.

«Κόβοντας τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες αναγκαστικά επιβλήθηκαν περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις τους φόρους και ξεπουλήθηκε δημόσια περιουσία με την ΕΚΤ να υπερβαίνει τις αρμοδιότητές της», δήλωσε ο Ντε Μάσι.

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημά τους και έτσι Βαρουφάκης και Φάμπιο ντε Μάσι στράφηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να έχουν πρόσβαση στο έγγραφο.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters ότι η νομική γνωμάτευση προηγήθηκε κατά δύο μήνες της απόφασης για το «πάγωμα» της χρηματοδότησης. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να μην το αποκαλύψει για να προστατεύσει τους νομικούς συμβούλους της και τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.