ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης 2018: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης 2018: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης: Εντός της ημέρας αναμένεται να βγει επίσημα η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης 2018 αλλά και για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις στο Taxisnet.

Όπως μετέδωσε η τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», το επίδομα θέρμανσης 2018 αναμένεται φέτος να το πάρουν περίπου 550.000 δικαιούχοι ωστόσο θα είναι «ψαλιδισμένο» κατά 50% σε σύγκριση με αυτό που είχαν εισπράξει την προηγούμενη περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα μείνει ίδιος όπως επίσης ίδια παραμένουν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το μόνο που θα αλλάξει είναι τα ποσά και τα λίτρα που δικαιούται κάθε νοικοκυριό θα διαφοροποιηθούν ανά ζώνη.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ το επίδομα κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί σε δύο δόσεις (δεν αποκλείουν όμως και να δοθεί και εφάπαξ) η πρώτη στα τέλη Ιανουαρίου και η δεύτερη στα τέλη Ιουνίου.

Τα εισοδηματικά όρια

  • Για τους άγαμους το εισοδηματικό όριο έχει τεθεί στις 12.000 ευρώ, με ακίνητη περιουσία που δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
  • Για τους έγγαμους διαμορφώθηκε στις 20.000 ευρώ με περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
  • Για τους έγγαμους με ένα τέκνο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ.
  • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες διαμορφώθηκε στις 22.000 ευρώ.
  • Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα για τους άγαμους και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι γεωγραφικές ζώνες

Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές των νομών της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Στην Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές των νομών της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1,875 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (15 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Στην Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Ως εκ τούτου, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (8 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά

Στην Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Άρα, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 0,625 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (5 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο).

Σχετικές ειδήσεις