ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η απόφαση - Πώς θα κάνετε αίτηση - Αναλυτικά η διαδικασία στο TAXISnet

Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η απόφαση - Πώς θα κάνετε αίτηση - Αναλυτικά η διαδικασία στο TAXISnet

Σήμερα, Τετάρτη (27/12/2017) αναμένεται να εκδοθεί και να σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για να πάρει ΦΕΚ, η υπουργική απόφαση για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Στη συνέχεια, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.

Η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος θέρμανσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής που θα τεθεί εντός των επόμενων ημερών σε λειτουργία στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Η απόφαση, που έρχεται μετά τα κοινωνικά μερίσματα, αναμένεται να «κουρεύει» κατά 50% το επίδομα.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης είναι έτοιμο και παραμένει στο γραφείο της αρμόδιας υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου.

Ουσιαστικά προβλέπει μόνο δύο αλλαγές:

1. Η πρώτη αλλαγή αφορά στο επίδομα το οποίο από 0,25 λεπτά το λίτρο, περιορίζεται στα 0,125 λεπτά το λίτρο.

2. Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τις προθεσμίες. Έτσι, πέρυσι, όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, μπορούσε να εισπράξει το επίδομα θέρμανσης μέσα στον Ιανουάριο υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα είχε ήδη προχωρήσει στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Προφανώς, δεδομένου ότι το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη, οι προθεσμίες θα πάνε τουλάχιστον έναν μήνα μετά. Έτσι, για τις αιτήσεις που θα γίνουν μέσα στον Ιανουάριο, η πληρωμή θα γίνει πιθανότατα μέσα στο Φεβρουάριο ενώ θα γίνει και μια δεύτερη πληρωμή την άνοιξη με τη λήξη της χειμερινής περιόδου.

Η εισοδηματική απώλεια ειδικά για τους κατοίκους της 1ης ζώνης όπου ανήκουν οι νομοί με τις χειρότερες καιρικές συνθήκες είναι πολύ μεγάλη. Σε αυτούς τους νομούς θέλει να στοχεύσει το υπουργείο Οικονομικών ώστε με ένα πρόσθετο επίδομα να μπορέσει να αναπληρώσει μέρος αυτών των απωλειών.

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το επίδομα θέρμανσης