ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλαλούμ» με το αφορολόγητο εξαιτίας του e-banking

«Αλαλούμ» με το αφορολόγητο εξαιτίας του e-banking

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρόβλημα που έχει προκύψει με το «χτίσιμο» του αφορολογήτου για έξοδα μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών, που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2017, μέσω e-banking, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να διακρίνουν ποιες μεταφορές χρημάτων αφορούν σε δαπάνες «κατοχύρωσης».

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ - ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», εάν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί, τότε χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος. Με απλά λόγια, οι δαπάνες που έκαναν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, μπορεί να μη μετρήσουν τελικά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% επί των ποσών, τα οποία θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα!

Το πρόβλημα και πώς επιλύεται

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το πρόβλημα που έχει προκύψει, εστιάζεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν, αν μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω e-banking είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή ανάμεσα σε δύο φορολογούμενους.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, το πρόβλημα θα λυθεί, όταν οι επιχειρήσεις δηλώσουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς.

Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, με την αρμόδια υφυπουργό, Κατερίνα Παπανάτσιου, να παραδέχεται την Τρίτη (02/01/2017) ότι «με το e-banking υπάρχει όντως ένα ζήτημα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κυρία Παπανάτσιου επισήμανε πως για το ζήτημα του πλαστικού χρήματος και συγκεκριμένα για τη σύνδεσή του με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ισχύουν όλες οι αποδείξεις συναλλαγών με κάρτες, παρά το γεγονός πως στη φορολοταρία δεν υπολογίζονται οι συναλλαγές με κάρτα που έγιναν σε επιχειρήσεις των οποίων οι λογαριασμοί είναι προσωπικοί και όχι επαγγελματικοί.

«Εκεί, ωστόσο, που εντοπίζεται το πρόβλημα είναι στις συναλλαγές μέσω web banking, καθώς οι συναλλαγές αυτές δεν υπολογίζονται ακόμα», είπε. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «το ζήτημα είναι σε γνώση των αρμοδίων και θα επιλυθεί».

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τι δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών για το αφορολόγητο

Δείτε εδώ περισσότερα θέματα για το αφορολόγητο

Σχετικές ειδήσεις