ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Στη Βουλή κατατίθεται εντός του Ιανουαρίου από το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική διάταξη, με στόχο τον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο.

ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ

Αρχίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από το ελληνικό Δημόσιο, σε μια κίνηση υλοποίησης και των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή», η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, αρχίζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου καθώς δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ξεχωριστή.

Σημειώνεται, προσθέτει το δημοσίευμα, ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Οι ενστάσεις

Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει προβληματισμό για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι αφενός το ελληνικό Δημόσιο με βάση τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των δικαιούχων, αφετέρου η εφορία έχει στη φαρέτρα της σειρά διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, όπως για παράδειγμα τις τρέχουσες ρυθμίσεις, ακόμα και την πλέον πρόσφατη του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη έως 50.000 ευρώ.

Παράλληλα αναφέρει ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στους πλειστηριασμούς, μια κάθε ένας από τα 4 εκατομμύρια οφειλές θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά, με βάσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Τόνιζεται χαρακτηριστικά ότι, διαφορετικό είναι να έχει κάποιος ακίνητο στον Κολωνό και διαφορετικό να έχει ακίνητο στο Κολωνάκι.

Σχετικές ειδήσεις