ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σοκ για τους συνταξιούχους - Μειώνονται στο 50% οι νέες επικουρικές συντάξεις χηρείας

Νέο σοκ για τους συνταξιούχους - Μειώνονται στο 50% οι νέες επικουρικές συντάξεις χηρείας

Μειώσεις σοκ έρχονται στις επικουρικές συντάξεις λόγω θανάτου, καθώς ο επιζών σύζυγος ή τα τυχόν δικαιοδόχα τέκνα θα παίρνουν ως αρχικό ποσό το 60% ή το 70% της επικουρικής που είχε ο θανών, αλλά στη συνέχεια το ποσό θα μειώνεται στο 50% αφού πρώτα επανυπολογιστεί η αρχική σύνταξη και γίνει μικρότερη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) για θανάτους από 13/05/2016 και μετά, οι σύζυγοι ή και τα τέντα του θανόντος θα παίρνουν το ποσοστό της επικουρικής που προέβλεπε το κάθε Ταμείο (π.χ. το 60% ή 70% της σύνταξης) και στη συνέχεια η σύνταξη θα επανυπολογίζεται σε πολύ μικρότερα ποσά.

Ο επανυπολογισμός θα γίνεται στην αρχική σύνταξη του θανόντος και στη συνέχεια επί της νέας σύνταξης θα χορηγείται το 50% που είναι το ποσοστό των συντάξεων χηρείας για αιτήσεις από 13/05/2016 και μετά.

Για το λόγο αυτό στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν θα αναγράφεται ότι τα ποσά θα τροποποιηθούν, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2017, έπαιρνε επικουρική 273 ευρώ μετά τις μειώσεις και τον επανυπολογισμό το νόμου Κατρούγκαλου, ενώ πριν από επανυπολογισμό ήταν 356 ευρώ. Η επικουρική που θα πάρει αρχικά η χήρα θα είναι στο 60% επί του ποσού των 356 ευρώ που ελάμβανε ο θανών πριν από τον επανυπολογισμό, δηλαδή θα της χορηγηθούν 213 ευρώ. Θα ακολουθήσει νέο επανυπολογισμός και το τελικό ποσό θα είναι το 50% της σύνταξης των 273 ευρώ, δηλαδή θα παίρνει 136 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις