ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Ευνοϊκές οι εξελίξεις στην Ελλάδα – Συνέχιση της επιτήρησης και μετά το Μνημόνιο

Ρέγκλινγκ: Ευνοϊκές οι εξελίξεις στην Ελλάδα – Συνέχιση της επιτήρησης και μετά το Μνημόνιο

«Καρότο και μαστίγιο» από τον επικεφαλής του ESM

Αινιγματική στάση κρατά ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αν και παραδέχεται πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα υπήρξαν ευνοϊκές, όσον αφορά στις αγορές.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα» υπογραμμίζει μιλώντας στον ΣΚΑΙ και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο, συνδέοντας τις μεταρρυθμίσεις με τις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται «υπό επιτήρηση» μετά το τέλος των Μνημονίων, τον Αύγουστο του 2018 και επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει λάβει μέχρι σήμερα τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες προβλέπουν ότι χώρες που υπάγονται σε πρόγραμμα παραμένουν σε καθεστώς επιτήρησης έως ότου να αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους προς τους εταίρους, που στην πράξη σημαίνει ότι η Αθήνα θα επιβλέπεται από τους θεσμούς για αρκετές δεκαετίες.

Επί του παρόντος Ιρλανδία και Πορτογαλία ελέγχονται δύο φορές κάθε χρόνο από τους θεσμούς, όμως η Ελλάδα δεν αποκλείεται να ελέγχεται πιο συχνά ή πιο αυστηρά.

Μεγάλο ερώτημα είναι ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην επιτήρηση της Ελλάδας, ειδικά εάν υπάρξει τελικά συμφωνία με τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα συνοδεύεται από όρους.

Σχετικές ειδήσεις