ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είδηση «βόμβα» – Σε αυτούς τους οφειλέτες διαγράφονται τα δάνεια

Είδηση «βόμβα» – Σε αυτούς τους οφειλέτες διαγράφονται τα δάνεια

Ευνοϊκοί όροι για 81.715 οφειλέτες που θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση της Έφης Αχτσιόγλου.

Δέσμη 11 μέτρων που ρυθμίζουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνεια του τ. ΟΕΚ για 81.715 οφειλέτες περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή (26/01/2018) η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Ακόμα μια δέσμευση της κυβέρνησης γίνεται πράξη. Χρόνια προβλήματα που λίμναζαν και τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις συντηρούσαν για πελατειακού τύπου διευκολύνσεις, τα αντιμετωπίζουμε με ενιαίο, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο. Αποδεικνύουμε πως η προσοχή μας είναι στραμμένη σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, που ήταν μέχρι χθες ξεχασμένα», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» για την απόφαση αυτή, η κ. Αχτσιόγλου.

Η απόφαση προβλέπει διαγραφές βασικού ποσού οφειλών, τόκων και προσαυξήσεων, γενναίες εκπτώσεις και επιμήκυνση για μία 10ετία του χρόνου αποπληρωμής. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από τις ρυθμίσεις οφείλονται πάνω από 800.000 εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, ΑμΕΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και χήροι με προστατευόμενα μέλη.

Η ρύθμιση για τους δανειολήπτες προβλέπει:

  • Διαγραφή του υπόλοιπου της οφειλής για όσους έχουν συνολικό χρέος μικρότερο ων 6.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά περίπου σε 35.000 δανειολήπτες.
  • Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους έχουν καταβάλει ποσό ίσοι ή μεγαλύτερο από το 60% του τελικού ποσού δανείου. Περίπου 49.000 θεωρείται ότι θα αποπληρώσουν έτσι το δάνειό τους.
  • Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.
  • Αφαίρεση από το αρχικό ποσό του δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.
  • Διαγραφή των κεφαλοποιημένων τόκων. Οι κεφαλοποιημένοι τόκοι διαγράφονται και το δάνειο επανέρχεται στο αρχικό ποσό δανεισμού.
  • Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.
  • Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες.
  • Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση 15 % για τους πολύτεκνους.
  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 έτη.
  • Ειδικά μέτρα για τους ανέργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής. Ειδικότερα προβλέπεται πως οι άνεργοι οφειλέτες μπορούν με αίτησή της να ζητούν από τον ΟΑΕΔ την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για έξι μήνες και συνολικά για 3 έτη, χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στο χρόνο εξόφλησης.

Σχετικές ειδήσεις