ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιζήμιο φράγμα για το περιβάλλον

Επιζήμιο φράγμα για το περιβάλλον

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» εξέφρασε την αντίθεσή της στην κατασκευή φράγματος στο Νεστόριο, θεωρώντας το περιβαλλοντικά επιζήμιο για την περιοχή.

Η «Καλλιστώ» σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Το φράγμα στο Νεστόριο έχει προβληθεί ως ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Το φράγμα, ύψους 75 μέτρων, θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη μήκους 8 χιλιομέτρων, η οποία θα κατακλύσει όλο το φαράγγι του Αλιάκμονα. Έτσι, η περιοχή θα χάσει, όχι μόνο το πολύτιμο αυτό ποτάμιο οικοσύστημα με όλη την πανίδα που φιλοξενεί και στηρίζει, αλλά και χιλιάδες στρέμματα παραγωγικού δάσους, τα οποία μάλιστα περιλαμβάνουν και συστάδες όπως της φλαμουριάς, οι οποίες προστατεύονται ως μοναδικές».

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση αναφέρεται και στον τουρισμό τονίζοντας ότι «το φράγμα θα είναι μόλις 800 μέτρα από το χώρο διεξαγωγής του River Party, ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού για την περιοχή, καθιστώντας προβληματική τη διεξαγωγή του εκεί. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής τίθεται θέμα ασφάλειας των κατασκηνωτών, οι οποίοι θα βρίσκονται δίπλα στο εργοτάξιο ενώ θα επιβαρυνθεί αναπόφευκτα το νερό και η ατμόσφαιρα με σκόνη και ρυπαντές και θα αλλοιωθεί οπτικά το τοπίο σε τέτοιο βαθμό, που η επίσκεψη και η διαμονή δεν θα είναι ελκυστική. Ακόμα, δεν είναι σαφές αν επιτρέπεται νομικά και αν είναι θεμιτή η διεξαγωγή εκδηλώσεων με τόσους χιλιάδες συμμετέχοντες σε τόσο μικρή απόσταση από ένα φράγμα».

Τέλος κάνει έκλυση στις δημόσιες αρχές, τοπικές, εθνικές και Ευρωπαϊκές, αφού το έργο χρηματοδοτείται από τους Έλληνες και ευρωπαίους φορολογούμενους. «Υπολογίζοντας το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος, πιστεύουμε ότι η κατασκευή του φράγματος είναι λάθος επιλογή. Ωστόσο, η απόφαση για την κατασκευή του ή όχι, δεν ανήκει σε εμάς, αλλά στην τοπική κοινωνία και στις αρμόδιες δημόσιες αρχές, τοπικές, εθνικές και Ευρωπαϊκές. Εμείς μάλιστα πιστεύουμε ότι ο τελευταίος λόγος πρέπει να ανήκει στην τοπική κοινωνία και σε αυτήν απευθυνόμαστε, με αυτή μας την τοποθέτηση, ζητώντας να σκεφτεί ξανά τη στάση της για το έργο».

Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα της «Καλλιστώ», υπάρχει μεγάλος φόβος όσο αφορά την ποιότητα του νερού της περιοχής, λόγω αποσύνθεσης των οργανικών υλικών και συγκέντρωσης ρυπαντών, που θα συσσωρευτούν στον πυθμένα της τεχνητής λίμνης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός του ότι το νερό να μην είναι πόσιμο, να επηρεάσει αρνητικά το κλίμα της περιοχής, να αυξήσει τη σεισμικότητα, να επιταχύνει τη διάβρωση των πρανών προκαλώντας κατολισθήσεις και να αλλοιώσει καθοριστικά το τοπίο της περιοχής,