ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα

Ο Τρισέ για τα ελληνικά ομόλογα

«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει δεν θα γίνονται αποδεκτά τα ομόλογά της ως ενέχυρο από την ΕΚΤ» προειδοποίησε σήμερα οπρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σημειώνονταςότι η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης χρέους, την οποία χαρακτήρισε «μια ξεχωριστή περίπτωση δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει».

«Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση πλέον να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψουν μια οικονομική καταστροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters.

O κ. Τρισέ επανέλαβε πως η στήριξη της ΕΚΤ σε χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση κρατικού χρέους ήταν μεγάλη και δεν πρόκειται να στηρίξει μέτρα που επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να μεταθέσουν τις ευθύνες που έχουν και να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

«Η ΕΚΤ έχει κάνει οτιδήποτε για να ανταποκριθεί στις ευθύνες της σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Η τελική στήριξη ασφαλώς είναι των κυβερνήσεων» ανέφερε.

Παράλληλα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό την αξιοπιστία του κρατικού χρέους και να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που τέθηκαν με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.