ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι αυτός o επόμενος «Mr. Euro»;

Είναι αυτός o επόμενος «Mr. Euro»;

Άρθρο – αφιέρωμα στον επικεφαλής της Bundesbank, με τίτλο, «Γενς Βάιντμαν. Ένας λάτρης της τέχνης. Και νέος "Mr. Euro";», δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Ο οικονομολόγος και επικεφαλής της Bundesbank είναι λάτρης των εικαστικών τεχνών. Το γραφείο του στο δωδέκατο όροφο των γραφείων της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη είναι διακοσμημένο με πίνακες και αντικείμενα από την προσωπική του συλλογή. (…) Κατά τα άλλα, ο Βάιντμαν είναι ένας άνθρωπος των επιχειρημάτων που στις συζητήσεις δεν υψώνει ποτέ τη φωνή. Αυτό εκτιμά εξάλλου σε αυτόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος. (…) Όταν το 2011, σε ηλικία 43 ετών, ανέλαβε τη διοίκηση της Bundesbank, πολλοί θεώρησαν ότι η Μέρκελ είχε εγκαταστήσει στη Φραγκφούρτη έναν έμπιστό της. Όμως λίγες ημέρες αργότερα ο ανένταχτος πολιτικά οικονομολόγος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να είναι πολιτικός υπάλληλος.

Jens Weidmann

Στην πολιτική χρεών της Ελλάδας και στη στρατηγική που ακολουθεί ο Mάριο Ντράγκι, ο Βάιντμαν έχει ασκήσει κατά καιρούς κριτική πολύ σκληρότερη από αυτήν της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ζητά την τήρηση κανόνων. (…) Μία συνηθισμένη έκφρασή του είναι η εξής: «Μιλάμε πολύ ο ένας για τον άλλο και λίγο μεταξύ μας».

Ίσως στη διατύπωση αυτή να κρύβεται και μια κάποια «προετοιμασία» για την ενδεχόμενη ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της ΕΚΤ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικές ειδήσεις