ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιώνουν οι παγετώνες στο Θιβέτ

Λιώνουν οι παγετώνες στο Θιβέτ

Στο φως φέρνουν επιστήμονες, καταστροφικά σενάρια που αφορούν στο λιώσιμο των παγετώνων στο οροπέδιο του Θιβέτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα».

Το επίσημο Κινέζικο Πρακτορείο αναφέρει ότι οι παγετώνες στο οροπέδιο του Θιβέτ που τροφοδοτούν τα μεγάλα ποτάμια της χώρας, λιώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με τους ερευνητές. Με ιδιαίτερα γρήγορο τρόπο εξαφανίζεται ένα σύνολο από ογδόντα παγετώνες στην οροσειρά Aemye Ma-Chhen, όπου βρίσκεται η πηγή του Κίτρινου ποταμού, διαβεβαιώνει ο Λι Σιονάν, αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Υδάτων των τριών ποταμών στην επαρχία Κινγκάι.

Στο οροπέδιο του Θιβέτ είναι οι πηγές των τριών μεγάλων ποταμών της Ασίας, Μεκόνγκ, Γιανγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός και σύμφωνα με τον μηχανικό του γραφείου χαρτογράφησης της Κινγκάι, Τσε Χέινινγκ, η μέση θερμοκρασία στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς εδώ και μισό αιώνα. Πέρυσι έφθασε το υψηλότερο επίπεδό της σε πενήντα χρόνια. Μέσα σε τριάντα χρόνια το 5,3% των παγετώνων κοντά στην πηγή του ποταμού Γιανγκτσέ, έχει εξαφανιστεί, καθώς και το 70% αυτών που βρίσκονται πλησιέστερα προς την πηγή του ποταμού Μεκόνγκ.

Το λιώσιμο των παγετώνων μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στην ξήρανση των ποταμών, τονίζει ακόμη ο Σιν Γιουάνχονγκ του κέντρου Γεωλογικών και Υδρογραφικών μελετών της Κινγκάι, κάτι το οποίο θα αλλάξει το 50% της κλιματικής αλλαγής ολόκληρου του πλανήτη.