ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλό χαράτσι στις νέες συντάξεις - Ποιοι θα δούν «κούρεμα» έως 60%

Τριπλό χαράτσι στις νέες συντάξεις - Ποιοι θα δούν «κούρεμα» έως 60%

Τις συντάξεις τους να κουρεύονται κατά 60% θα δουν τελικά οι νέοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των υπόλοιπων Ταμείων – πλην του πρώην ΟΓΑ – που εισπράττουν εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 4.923,12 ευρώ το χρόνο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί, που θα εμφανίσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι απέκτησαν το 2017 αγροτικό εισόδημα π.χ. από πώληση ελαιόλαδου θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τους περιμένει τριπλό χαράτσι καθώς:

1. Θα δουν τη σύνταξή τους, κύρια και επικουρική να περικόπτεται δραματικά κατά 60%.

2. Θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ περίπου 22% στο εισόδημα που απέκτησαν το 2017 από την αγροτική δραστηριότητα.

3. 3. Θα πληρώσουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος χωρίς να δικαιούνται έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος καθώς δεν θεωρούνται κατ’ επάγγελμα αγρότες. Τα εισοδήματα από την αγροτική τους δραστηριότητα θα προστεθούν στο εισόδημα από τις συντάξεις αλλά το αφορολόγητο όριο θα εφαρμοστεί μόνο στο τμήμα που αφορά στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο ενώ στην περίπτωση που το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τις 12.00 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του πρώην ΙΚΑ με ημερομηνία συνταξιοδότησης 28 Ιουνίου 2016 λαμβάνει μικτό ποσό σύνταξης 800 ευρώ. Παράλληλα, εντός του 2017 απέκτησε αγροτικό εισόδημα 5.000 ευρώ από την πώληση 1.500 κιλών ελαιολάδου. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα δει με βάση τις νέες διατάσεις, τη σύνταξή του να κόβεται κατά 60% και να προσγειώνεται απότομα στα 320 ευρώ.