ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» η 14η Ιουνίου για νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

«Κλείδωσε» η 14η Ιουνίου για νέες αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων καθώς Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν ότι έως τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που θα αλλάζει τις τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη την επικράτεια.

Έως τότε θα πρέπει να έχει κριθεί και η τύχη του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αυξομειώσεις που θα γίνουν στις τιμές ζώνης θα καθορίσουν εάν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ ώστε να διασφαλιστεί ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος των 2,65 δις.ευρώ.

Στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να τρέξει μια δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2018, με τις νέες τιμές, ώστε να δεί εάν χρειάζονται αλλαγές στο φόρο.

Το «κλειδί» για να μην υπάρξουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ είναι οι «ομαλές» αυξομειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρώθει και το έργο της η Ομάδα Εργασίας η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός της είναι το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» των εισηγήσεων από τους εκτιμητές ακινήτων και η διατύπωση εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις νέες τιμές.

Για περίπου 2.000 τιμές ζώνης στις οποίες είτε οι εκτιμητές λόγω έλλειψης δεδομένων δεν έκαναν καμία εισήγηση, είτε μεταξύ των εισηγήσεων υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, το λόγο θα έχει από την επόμενη εβδομάδα η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, τις τελικές αποφάσεις θα λάβει στις αρχές Ιουνίου, η πολιτική ηγεσία.

Σχετικές ειδήσεις