ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Τι πρέπει να προσέξουν οι «φιλοξενούμενοι»

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Τι πρέπει να προσέξουν οι «φιλοξενούμενοι»

Ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στα σπίτια τους ενήλικα άτομα, είτε παιδιά είτε συγγενείς ή φίλους.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Θρασύβουλος Μίαρης - Φοροτεχνικός στο Newsbomb.gr οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι για να μην τους κοστίσει ακριβά η φιλοξενία είναι:

- Φορολογούμενος που φιλοξενείται θα πρέπει κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής του δήλωσης να αναγράψει δίπλα στον κωδικό 801, στον πίνακα 6 το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του σπιτιού, τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού καθώς και τους μήνες που φιλοξενίας μέσα στο 2017.

Προσοχή: Εάν ο ιδιοκτήτης έχει ήδη υποβάλει την φορολογική του δήλωση χωρίς να δηλώσει την φιλοξενία τότε θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, για να συμπληρώσει την φιλοξενία και ο φιλοξενούμενος να μπορέσει και αυτός με την σειρά του να υποβάλει την δική του φορολογική δήλωση.

- Ο φορολογούμενος που φιλοξενεί θα πρέπει να συμπληρώσει τον κωδικό 007 ή 008 του πίνακα 2 της φορολογικής του δήλωσης. Θα πρέπει λοιπόν να κλικάρει πάνω στην κόκκινη λέξη ΕΔΩ που υπάρχει αριστερά από τους συγκεκριμένους κωδικούς. Με το που το κάνει αυτό θα εμφανιστεί στον υπολογιστή πίνακας στον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσει το ΑΦΜ του φιλοξενούμενου, τα τετραγωνικά του σπιτιού και τους μήνες φιλοξενίας μέσα στο 2017.

- Τέλος, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ενήλικο εξαρτώμενο τέκνο το οποίο φιλοξενεί, θα πρέπει να συμπεριληφθεί κανονικά στον πίνακα 8 της δήλωσης όμως δεν υποχρεούται να συμπληρώσει τα στοιχεία του εξαρτώμενου μέλους στον πίνακα των κωδικών 007- 008 για τη φιλοξενία.

Σε περίπτωση που το τέκνο έχει υποχρέωση υποβολής δικής του φορολογικής δήλωσης θα ολοκληρώσει κανονικά την διαδικασία και τη συμπλήρωση των στοιχείων της φιλοξενίας δίπλα στον κωδικό 801 του πίνακα 6.

Σχετικές ειδήσεις