Ποιοι θα πληρώσουν τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές τιμές

Newsbomb

Ποιοι θα πληρώσουν τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές τιμές

Να εξορθολογίσουν τους φόρους στα ακριβά προάστια, μεταφέροντας μικρές επιβαρύνσεις σε πολλές μικρομεσαίες περιοχές, κατάφεραν οι αλλαγές ​στις αντικειμενικές ​​τιμές που δημοσιεύθηκαν χθες βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( ΦΕΚ Β΄ 2192/12-6-2018 ).

«Παγώνουν» όλοι οι υπόλοιποι φόροι( μεταβίβασης, δημοτικοί φόροι κλπ) -

Άμεσα θα δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ περίπου 950.000 ιδιοκτήτες. Ωστόσο για όλους τους υπόλοιπους φόρους (μεταβίβασης, δημοτικοί φόροι κλπ) οι αυξήσεις μετατίθενται –όπως και άλλα προαπαιτούμενα μέτρα για να κλείσει η 4η αξιολόγηση- στο 2019. Αυξήσεις τιμών επέρχονται κυρίως στα νησιά.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως μετρίασαν τελικώς τις αυξήσεις σε άλλες πανάκριβες περιοχές της χώρας. Παρότι πληροφορίες έλεγαν πως εισηγήσεις των εκτιμητών έδειχναν και αυξήσεις πάνω από τα 10.000 ευρώ, τελικώς πουθενά οι τιμές δεν ξεπέρασαν τα 9.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση κατάφερε να διασώσει από τις αυξήσεις ΕΝΦΙΑ και πολλές λαϊκές περιοχές. Και σε αυτές όμως, μειώσεις τιμών και ΕΝΦΙΑ θα δουν ελάχιστοι.

Μεικτή είναι εικόνα για πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στου Ρέντη, όπου οι αντικειμενικές μειώνονται σε δύο ζώνες, μένουν σταθερές σε άλλες δύο και αυξάνονται στις υπόλοιπες τέσσερις κατά 50 ευρώ.

Συνολικά μειώσεις θα δουν στις αντικειμενικές 2.122 περιοχές (37% του συνόλου).

Τέλος, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές σε 4.302 περιοχές (42% του συνόλου), όπως ο Βύρωνας και η Καισαριανή.

Εκείνο που «σώζει» επίσης τους ιδιοκτήτες είναι ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ που, εκ της κατασκευής του, υπολογίζεται σε ένα εύρος Τιμών Ζώνης και όχι απευθείας ως ποσοστό πάνω στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Έτσι, ενώ οι τιμές της εφορίας αυξάνονται σε χιλιάδες περιπτώσεις κατά 50, 100 ή 150 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με ίδιο συντελεστή (ευρώ ανά τμ) γιατί δεν αλλάζει το κλιμάκιο Τιμών Ζώνης.

Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τα όρια σε 2 χαμηλά κλιμάκια Τιμών Ζώνης (από τα 500 στα 550 ευρώ και από τα 1000 σε 1050 ευρώ), προκειμένου να μην αλλάξουν συντελεστή ακόμη και περιπτώσεις που θα έπεφταν σε υψηλότερο κλιμάκιο.

Η επίπτωση μετριάζεται και από την αύξηση του ορίου επιβολής του Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, στα 250.000 από 200.000 ευρώ. Ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν μετριάζουν τις επιτπώσεις που θα έχουν οι αυξήσεις των τιμών ζώνης σε μια σειρά άλλους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, πλην του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 3.792 περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές τιμές παίρνουν την ανηφόρα θα βρεθούν αντιμέτωποι από την 1η Ιανουαρίου 2019 με φουσκωμένο λογαριασμό σε 21 φόρους και τέλη, όπως οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιάς κ.λπ., τα δημοτικά τέλη, αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» για να σπάσει η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά σε περισσότερες από 5 μηνιαίες δόσεις.

Η σχετική διάταξη ορίζει πλέον ρητά ότι η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ πληρώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιανουαρίου του επόμενου έτους και ότι ο φόρος εξοφλείται εφάπαξ ή σε τουλάχιστον 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού. Φέτος οι πράξεις αναμένεται να εκδοθούν τον Αύγουστο και η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου. Εάν, όμως, από το 2019 οι πράξεις προσδιορισμού εκδοθούν, για παράδειγμα, τον Ιούλιο, τότε οι δόσεις θα φθάσουν τις έξι.​ Σε ​κάθε περίπτωση, η ελάχιστη δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ το μήνα.

Ποιοι θα πληρώσουν το «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές τιμές
01
Ποιοι θα πληρώσουν το «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές τιμές
Η βόμβα σκάει και στο Instagram. Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved