ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τέλος στον φτηνό πλασματικό χρόνο

Συντάξεις: Τέλος στον φτηνό πλασματικό χρόνο

Ξεχάστε τον φτηνό πλασματικό χρόνο που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Οι αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου συμφέρει να γίνουν πριν από την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, ώστε να κατοχυρώσουν τα απαιτούμενα έτη και κυρίως προκειμένου να αποφύγουν οποιονδήποτε μελλοντικό κίνδυνο περιορισμού στις εξαγορές ενσήμων από ενδεχόμενες νέες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο Νόμος Κατρούγκαλου αύξησε σημαντικά το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών, διότι εκτοξεύει το ποσοστό επί των μηνιαίων αποδοχών του υπαλλήλου, επί του οποίου υπολογίζεται το ποσό της εισφοράς από 6,67% σε 20%. Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο κάθε ασφαλισμένος που χρειάζεται να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο (στρατιωτική θητείας, σπουδών ή τέκνων στο Δημόσιο) θα τριπλασιαστεί το 2020.

Το κόστος για τις περισσότερες κατηγορίες πλασματικών ετών μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών προσδιοριζόταν στα 168 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ ειδικά για τον στρατό ανερχόταν στο 20% του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών. Ειδικά οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου κατέβαλαν είσφορά 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τους.

Ο Νόμος 4387/2016 μετέβαλε το λογιστικό πλαίσιο, καθορίζοντας στο σύνολο των κατηγοριών πλασματικών χρόνων των μισθωτών κόστος 20% επί του μέσου όρου των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου , ενώ και οι δημόσιοι υπάλληλοι που μεταβατικά το 2018 κατέβαλαν ποσοστό 13,34% από το 2020 και εφεξής θα καταβάλουν 20% επί των συντάξιμων αποδοχών τους.

Στην ίδια λογική και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, με βάση υπολογισμού το μηνιαίο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους.

Ενώ για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία και ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών το σύνολο της εισφοράς ανέρχεται ακόμα και στο 28%.

Τέλος, οι αγρότες μεταβατικά το 2018, πληρώνουν 74 ευρώ μηνιαίως και από το 2021 και εφεξής 82 ευρώ.

Εφάπαξ καταβολή:

Τέλος και στην έκπτωση 15% της εφάπαξ καταβολής ή 30% - 50% για εφάπαξ εξαγορά στρατού. Η έκπτωση πλέον θα είναι 2% για κάθε εξαγοραζόμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως δωρεάν χρόνος αναγνώρισης δεν έχει αντίκρυσμα στην ανταποδοτική σύνταξη, συνυπολογίζεται όμως για την εθνική.

Σχετικές ειδήσεις