Παραγραφή: Οι τροποποιητικές δηλώσεις, η πενταετία και η γνωμάτευση

Newsroom Newsroom

Παραγραφή: Οι τροποποιητικές δηλώσεις, η πενταετία και η γνωμάτευση

Στην ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα κριθεί αν χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις έχουν ήδη παραγραφεί ή θα παραγραφούν μετά την πάροδο 15ετίας.

Αφορά στις υποθέσεις στις οποίες δεν είχε υποβληθεί αρχική εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση και υπεβλήθη εκ των υστέρων. Αν κριθεί ότι η υποβολή εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης θεωρείται ως μη υποβολή δήλωσης, τότε το χρονικό όριο της παραγραφής θα παραμείνει στα 15 έτη.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η φορολογική νομοθεσία αλλά και τη νομολογία που παρήγαγε πρόσφατα με αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας, το δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα παραγράφεται μετά την πάροδο 5ετίας από το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθεί η σχετική φορολογική δήλωση και εφόσον υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση. Με αυτό το δεδομένο θεωρούνται παραγεγραμμένες οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος έως και το 2011.

Στην περίπτωση που μετά την πάροδο της 5ετίας και μέχρι την 10ετία προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή, τότε το χρονικό όριο της παραγραφής επεκτείνεται στην 10ετία. Στις περιπτώσεις εμφάνισης συμπληρωματικών στοιχείων είναι ανοικτές ακόμη για διενέργεια ελέγχου και επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων οι υποθέσεις από το 2006 και μετά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει της νομολογίας του ΣτΕ δεν αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων στα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα. Αποτελούν όμως συμπληρωματικά στοιχεία αυτά που προκύπτουν από τον έλεγχο άλλων φορολογούμενων, όπως για παράδειγμα πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία.

Στην περίπτωση που τα συμπληρωματικά στοιχεία έρθουν σε γνώση των φορολογικών αρχών κατά το τελευταίο έτος της αρχικής 5ετούς προθεσμίας παραγραφής τότε, το χρονικό όριο της παραγραφής γίνεται 6ετία για τον προφανή λόγο της παροχής στη φορολογική διοίκηση επαρκούς χρόνου για τη διενέργεια και ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου.

Εφόσον δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τότε το χρονικό όριο της παραγραφής είναι 15ετές. Δηλαδή εφόσον δεν έχει υποβληθεί δήλωση τότε είναι ανοικτές ακόμη για την διενέργεια ελέγχου και την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων οι χρήσεις από το 2002 και μετά. Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει το Β' τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι τι ισχύει στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος προχωρά στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Αν δηλαδή η υποβολή εκπρόθεσμης φορολογικής δήλωσης θεωρείται ως υποβολή αρχικής δήλωσης και ακυρώνει το 15ετές όριο παραγραφής μεταφέροντας την φορολογική υπόθεση στην 5ετία και κατ' επέκταση στην παραγραφή της.

Παραγραφή: Οι τροποποιητικές δηλώσεις, η πενταετία και η γνωμάτευση
01
Παραγραφή: Οι τροποποιητικές δηλώσεις, η πενταετία και η γνωμάτευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved