ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - Ρέγκλινγκ: Iστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη

Eurogroup - Ρέγκλινγκ: Iστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη

Eurogroup | Ειδήσεις: Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός από την πλευρά του ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

Είπε πως είναι: «πράγματι μία ιστορική στιγμή. Σε 8 χρόνια ζήσαμε δραματικές στιγμές», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία έχει τεθεί στις σωστές βάσεις δεδομένου του τεράστιου ποσού που έχει δανειστεί η Ελλάδα.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξής θα συνεργαστεί με την Κομισιόν στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εποπτείας. Τα δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν για 10 χρόνια και η Ελλάδα θα πληρώσει ξανά για αυτά τα δάνεια το 2028 και μετά» είπε ο Ρέγκλινγκ και συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε 15 δις. ευρώ, τα 9,6 θα πάνε στο μαξιλάρι ασφαλείας μέχρι το 2020, τα εναπομείναντα θα πάνε στον ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους».

Στη συνέχεια ανέφερε πως: «Το 2012 η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης βρέθηκε υπό την απειλή κατάρρευσης. Τον Ιούλιο του 2015 η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη κάτι που θα είχε αρνητικές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την ΕΕ».

Σχετικές ειδήσεις