Σίλβιο: Πήγε στις Κάννες «ελεύθερος» και επέστρεψε σε εποπτεία από το ΔΝΤ

Σίλβιο: Πήγε στις Κάννες «ελεύθερος» και επέστρεψε σε εποπτεία από το ΔΝΤ

Πήγε στους G20 ως πρωθυπουργός κραταιής οικονομίας και επέτρεψε ως εποπτευόμενος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο λόγος για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος μετά το πρεσάρισμα των Καννών για να προωθήσει πακέτο μεταρρυθμίσεων, επέστρεψε στη Ρώμη, έχοντας δεχθεί εποπτεία από το ΔΝΤ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Η εκδοχή της Ιταλίας είναι βέβαια ελαφρώς διαφοροποιημένη: ότι δηλαδή δεν αποδέχθηκε  επίσημη «επιτήρηση» από τον θεσμό της Ουάσινγκτον, αλλά ότι είναι έτοιμη να ζητήσει «συμβουλές» για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων προς την Ευρωζώνη για την ανάταξη των δημοσιονομικών της και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, όπως δήλωσε στις Κάννες ιταλική κυβερνητική πηγή.

Οι «απόψεις» του ΔΝΤ θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο στην επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε.

Πάντως, ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλέστηκε το Reuters, αναφέρει ότι τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ θα συντάσσουν εκθέσεις προόδου για την υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν για την Ιταλία, ενώ και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιβεβαίωσε σύμφωνα με το Reuters ότι η Ιταλία ζήτησε εποπτεία από το ΔΝΤ.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε για την αξιοπιστία της Ιταλίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αποφασίσαμε να εμπλακεί στη διαδικασία της εποπτείας το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του και οι Ιταλοί είπαν ότι μπορούν να το δεχθούν αυτό» δήλωσε η ανώτατη πηγή της Ε.Ε. στο Reuters.

«Με το κλίμα γενικευμένης ανησυχίας και την έλλειψη αξιοπιστίας της Ιταλίας, ακόμη και ένα μικρό πρόβλημα ή καθυστέρηση μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα» δήλωσε η πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η οι αγορές δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη, τα spreads του 10ετούς ομολόγου έφθασαν στο οριακό σημείο του 6,4%.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνέδεσε ήδη, από χθες, Πέμπτη, με ψήφο εμπιστοσύνης την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη, δεσμευόμενος απέναντι στους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στις Κάννες ότι εντός 10-15 ημερών τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα ακολουθήσει διάλογος με τα συνδικάτα για μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.