ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2018: Πότε θα λάβουμε τα πρώτα «ραβασάκια» - Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά

ΕΝΦΙΑ 2018: Πότε θα λάβουμε τα πρώτα «ραβασάκια» - Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά

ΕΝΦΙΑ | Ειδήσεις: Είναι πλέον οριστικό: Έως τις 31 Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στοTaxisnetτα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων(ΕΝΦΙΑ)όπως ανακοίνωσε ηΑνεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ – ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής του φόρου σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους.

Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

  • Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 17 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την
    ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2018.
  • Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2019, δεν θα είναι διαθέσιμη στις 17/8, μεταξύ 11:00 και 15:00.
  • Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Οι φορολογούμενοι θα περιμένουν έως τα τέλη Αυγούστου για να δουν την «λυπητερή» που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συγκεκριμένα:

  • Αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
  • Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.
  • Αύξηση πάνω από 200 ευρώ θα έχει το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενοι

Σε πόσες δόσεις θα πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2019

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει καταλήξει στην απόφαση ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα μήνες, αντί για πέντε.

Με το νέο σύστημα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσει το Μάρτιο του 2019, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει αφενός να μοιράσει το βάρος καταβολής του εν λόγω φόρου σε περισσότερους μήνες ώστε να μειωθούν τα ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλοί δεν μπορούν να εξοφλήσουν ούτε στις πέντε δόσεις που ισχύει σήμερα, και αφετέρου να τονώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους και ειδικότερα του πρώτου εξαμήνου που θεωρείται και το πιο κρίσιμο διάστημα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, τόσο για τη συνέχεια του έτους, όσο και για το επόμενο.

Αυτό σημαίνει ότι με το που θα πληρωθεί η πέμτη και τελευταία δόση του εφετινού ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο του 2019, αμέσως μετά θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με ημερομηνία εκκαθάρισης τον Φεβρουάριο και με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί μόλις σε δυο μήνες αφού καταβλήθηκαν οι προηγούμενες δόσεις (τον Μάρτιο).

Έτσι οι πολίτες θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ βάσει της περιουσιακής κατάστασης της προηγούμενης χρονιάς, καθώς αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα που έχουν αναγράψει στο Ε9 μέσα στο έτος πληρωμής αυτή θα μεταφέρεται και θα εκκαθαρίζεται στο επόμενο έτος.

Προς τούτο, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε εμβόλιμα μέσα στο έτος να γίνεται μια ενδιάμεση εκκαθάριση και να συμψηφίζονται τα ποσά που έχουν καταβληθεί με τις δόσεις που θα απομένουν.

Διαβάστε επίσης: