Νταλάρα: Σε μερικές εβδομάδες η συμφωνία για το «κούρεμα»

Νταλάρα: Σε μερικές εβδομάδες η συμφωνία για το «κούρεμα»

«Θα χρειασθούν μερικές εβδομάδες για να για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε για το μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

 

Το IIF, που εκπροσωπεί τις τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμφώνησε στη μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 27 Οκτωβρίου, αλλά πρέπει να καθορισθούν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το επιτόκιο των νέων ομολόγων που θα εκδώσει η Ελλάδα, στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία για τις λεπτομέρειες του νέου χρέους, αυτό είναι το κλειδί», πρόσθεσε ο κ. Νταλάρα.

Τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών ανέρχονται σε 206 δισ. ευρώ και μία μείωση της αξίας τους κατά 50% σημαίνει μείωση του χρέους της Ελλάδας κατά περίπου 100 δις. ευρώ.

Ο κ. Νταλάρα επιβεβαίωσε πρόσφατη δήλωσή του ότι περιμένει «ισχυρή συμμετοχή» των ιδιωτών στη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ενώ τόνισε ότι αυτή θα εξαρτηθεί και από το υπό διαμόρφωση τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

«Θα κάνουμε σημαντική πρόοδο στις προσεχείς λίγες εβδομάδες, αλλά δυστυχώς η τελική προσφορά θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το νέο τριετές πρόγραμμα που διαμορφώνεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ελλάδας>>, είπε ο επικεφαλής του IIF.