ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς και πότε εφαρμόζονται από την Εφορία οι συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρου

Πώς και πότε εφαρμόζονται από την Εφορία οι συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές φόρου

Σε συμψηφισμούς οφειλών προς την Εφορία για κάθε ποσό που έχει λαμβάνειν ένας φορολογούμενος από το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει αυτεπαγγέλτως η ΑΑΔΕ με βάση το άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Oι συμψηφισμοί χρεών φορολογουμένων μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές περιπτώσεις, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά για ποσά που καταβάλει το Δημόσιο σε ιδιώτες (π.χ επιδόματα ανεργίας,προνοιακά επιδόματα,κοινωνικό μέρισμα κλπ) που απαλλάσσονται από τη διαδικασία των συμψηφισμών.

Ωστόσο, οι συμψηφισμοί εφαρμόζονται αυτοματοποιημένα από τις Εφορίες προς τους οφειλέτες τους για:

Επιστροφές αναδρομικών ποσών, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δοθούν από τον Οκτώβριο σε εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, δικαστές, γιατρούς του ΕΣΥ τα οποία τους επιδικάστηκαν με αποφάσεις του ΣΤΕ. Πρόκειται για το υπόλοιπο 50% των αναδρομικών που επιδικάστηκαν για αντισυνταγματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των παραπάνω επαγγελματικών κλάδων μετά το καλοκαίρι του 2012.
• Η διαδικασία συμψηφισμών επιστροφών κάθε είδους φόρων με βεβαιωμένες οφειλές, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, μπορεί να εφαρμοστεί αυτεπαγγέλτως από την ΑΑΔΕ ακόμη και για οφειλές φορολογούμενων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (δεν έχει λήξει δηλαδή η προθεσμία πληρωμής τους) όπως ο ΕΝΦΙΑ του οποίου η καταβολή της πρώτης δόσης λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
• Όσοι από τους 500.000 φορολογούμενους που αναμένουν να λάβουν, με βάση την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωσης, επιστροφή φόρου εισοδήματος, δεν θα δούν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όταν έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Αντίθετα, θα πιστωθούν χρήματα σε όποιους, μετά το συμψηφισμό, θα προκύπτει θετικό υπολειπόμενο ποσό.
• Συμψηφισμοί επιστροφών διαφόρων ποσών από το δημόσιο σε ιδιώτες με οφειλόμενους φόρους αρκεί και μόνο αυτοί να έχουν βεβαιωθεί και όχι να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι (π.χ ΕΝΦΙΑ).

Τέλος, η Εφορία μπορεί να μπλοκάρει και να συμψηφίσει επιστροφές οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες ακόμη και εάν αυτοί έχουν ρυθμίσει τυχόν χρέη τους σε μηνιαίες δόσεις (π.χ ρύθμιση 100 δόσεων, πάγια ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων).

Διαβάστε επίσης: Χρωστάτε στην εφορία; Έρχονται αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών - Πώς να προφυλαχθείτε