ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΟΣΟΕ: Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η υποβολή δηλώσεων Παραγωγής και Εμπορίας Οίνων

ΚΕΟΣΟΕ: Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η υποβολή δηλώσεων Παραγωγής και Εμπορίας Οίνων

Μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών της ιστοσελίδας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα γίνεται η υποβολή των Δηλώσεων Παραγωγής, επεξεργασίας/εμπορίας αμπελοοινικών προϊόντων για την περίοδο 2018-2019, σύμφωνα την ΚΕΟΣΟΕ.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 15 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού «προσοχή να δοθεί κατά την υποβολή της Δήλωσης Παραγωγής, αφού η Δήλωση Παραγωγής θα "τραβάει" και θα διασταυρώνει δεδομένα από τις Δηλώσεις Συγκομιδής που υπέβαλλαν οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οποίοι συγκόμισαν την σταφυλική τους παραγωγή στα οινοποιεία που έχουν δηλώσει. Οι διασταυρώσεις θα γίνουν με βάση τα ΑΦΜ των αμπελοκαλλιεργητών και των οινοποιείων».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ, υπόχρεος δήλωσης παραγωγής οίνου είναι ο "παραγωγός οίνου" δηλαδή το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ομάδα φυσικών ή νομικών προσώπων, που μεταποιεί το ίδιο τα νωπά σταφύλια, το γλεύκος ή τον νεαρό οίνο που βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση ζύμωσης σε οίνο ή γλεύκος για εμπορικούς σκοπούς ή αναθέτει τη μεταποίησή τους για λογαριασμό του.

Αντίστοιχα, υπόχρεοι δήλωσης επεξεργασίας ή/και εμπορίας είναι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των συνεταιριστικών οινοποιείων, τα οποία επεξεργάστηκαν ή/και διέθεσαν στο εμπόριο προϊόντα πριν από το στάδιο της οινοποίησης στο πλαίσιο της τρέχουσας αμπελοοινικής περιόδου και πριν την 15η Ιανουαρίου 2019.