ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Τελευταία ευκαιρία για να προστατεύσετε τα σπίτια σας (vid)

Κόκκινα δάνεια: Τελευταία ευκαιρία για να προστατεύσετε τα σπίτια σας (vid)

Μεγάλη αγωνία και έντονος προβληματισμός για την προστασία της πρώτης κατοικίας - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο γνωστός δικηγόρος, Δημήτρης Αναστασόπουλος

Προστατεύεται ή όχι η πρώτη κατοικία σε όσους είναι ενταγμένοι στον νόμο Κατσέλη; Τι να περιμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις 31 Δεκεμβρίου 2018, όπου και λήγει η προστασία της πρώτης κατοικίας; Εάν δεν ανανεωθεί η ισχύς της, αυτό θα «ανοίξει» τον «δρόμο» των πλειστηριασμών;

Τι προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη

Μέχρι 31/12/2018 οι διατάξεις του νόμου Σταθάκη (του αναθεωρημένου ν. 3869/2010 ή νόμος Κατσέλη) προστατεύουν την πρώτη κατοικία, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 ευρώ για ζευγάρι, 240.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο, 260.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα).

Τι επιδιώκουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες απευθύνονται ήδη μαζικά στους δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο, με ενιαίες αντιπροτάσεις για την παραίτησή τους από αυτόν. Αναλόγως την περίπτωση, οι αντιπροτάσεις προσφέρουν στους δανειολήπτες ρυθμίσεις των δανείων τους, με το «κούρεμα» να προσδιορίζεται με βάση τη συνολική περιουσία του οφειλέτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και στο εναπομείναν ποσό της οφειλής θα ρυθμίζονται το ύψος της δόσης και η διάρκεια αποπληρωμής.

Γιατί ο Αλέκος Φλαμπουράρης ζήτησε στοιχεία δανειοληπτών και εγγυητών

Τα «κόκκινα» δάνεια θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε πολιτικό επίπεδο, και μάλιστα τόσο σημαντικό που ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης ήδη έχει ζητήσει τα στοιχεία που αφορούν στην πρώτη κατοικία δανειοληπτών και εγγυητών έως 250.000 ευρώ. Στο επίκεντρο της κυβέρνησης βρίσκονται και οι περιπτώσεις των κακοπληρωτών.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Ποιοι θα λάβουν έως και 900 ευρώ - Τι θα γίνει με τους ανέργους

Είστε άνεργος; Ο ΟΑΕΔ σάς προσφέρει 2.082 θέσεις απασχόλησης - Διεκδικήστε τις