ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Τι θα γίνει με όσους συνταξιούχους δεν έκαναν αίτηση στον ΕΦΚΑ

Αναδρομικά: Τι θα γίνει με όσους συνταξιούχους δεν έκαναν αίτηση στον ΕΦΚΑ

Αναδρομικά: «Βροχή» οι ηλεκτρονικές αιτήσεις – Ξεπέρασαν τις 350.000 μέσα σε μόλις 18 ημέρες

Μήνυμα προς τους συνταξιούχους που σπεύδουν μαζικά και κατά χιλιάδες να υποβάλουν αυτή την περίοδο αιτήσεις και αγωγές για τα αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 έστειλε την Πέμπτη (08/11/2018) εμμέσως ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, λέγοντας επί της ουσίας πως δεν χρειάζονται αγωγές.

Μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία που χορηγεί αναδρομικά στους ενστόλους και σε άλλους υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Όσοι παίρνουν σήμερα τα αναδρομικά (για τα ειδικά μισθολόγια) δεν έκαναν αγωγές. Κάποιοι από αυτούς είχαν κάνει, δεν έκαναν όλοι. Όταν λέμε ότι θα δώσουμε σε όλους αυτό που πραγματικά δημιουργούμε ως περιθώριο δημοσιονομικής ευχέρειας, τα κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε και αύριο και θα το κάνουμε συνεχώς όλα τα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε πως έχουν ήδη επιστραφεί στους συνταξιούχους 354 εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές ασθενείας και ΑΚΑΓΕ χωρίς να γίνουν αγωγές, αφού, όπως είπε, ο νόμος 4387 δημιουργεί προϋποθέσεις βιωσιμότητας και βελτίωσης των παροχών.

Αναφερόμενος στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, ο κ. Πετρόπουλος είπε πως οι αναλογιστικές μελέτες που έγιναν με τη συμμετοχή και των δανειστών και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και έχουν επικυρωθεί ως ορθές, επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος που δεν χρειάζεται να κάνει περικοπές.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στη δημοσιονομική διάσταση του θέματος, υπενθύμισε την υποχρέωση που έχει αναληφθεί από το 2010 ώστε η συνταξιοδοτική δαπάνη να μην υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ, το οποίο άλλωστε συρρικνώθηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης.

«Βροχή» οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ

Στο μεταξύ οι αιτήσεις πέφτουν «βροχή» στον ΕΦΚΑ, για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία ενεργοποίησε ο Ενιαίος Φορέας, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 350.000, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ ανακοίνωσαν πως θα δέχονται μόνο ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Έντυπες θα γίνονται δεκτές μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης. Σε κάθε περίπτωση, ρόλο – κλειδί στις εξελίξεις θα παίξει η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το νόμο Κατρούγκαλου, από την οποία αναμένεται να φανεί αν υπάρχει σήμερα χώρος για διεκδικήσεις και σε ποιο εύρος.

Ειδικά μισθολόγια

Στην τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη (08/11) για την απόδοση των αναδρομικών στους ενστόλους και σε υπαλλήλους άλλων ειδικών μισθολογίων δίνονται αναδρομικά και σε συνταξιούχους των εν λόγω πέντε κατηγοριών ειδικών μισθολογίων, ακριβώς επειδή το ύψους της σύνταξής τους εξαρτάται από τους μισθούς των αντίστοιχων εν ενεργεία υπαλλήλων.

Πρόκειται δηλαδή για ομάδες συνταξιούχων των οποίων η σύνταξη επηρεάστηκε από τις μισθολογικές ρυθμίσεις του 2012.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», η εν λόγω διάταξη δεν σχετίζεται με το γενικότερο θέμα που έχει ανακύψει, καθώς αναφέρεται ειδικά στους συνταξιούχους που επηρεάστηκαν από τις μισθολογικές ρυθμίσεις του 2012, τις μειώσεις δηλαδή που επήλθαν τότε στους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Οι μειώσεις των μισθών των εν ενεργεία υπαλλήλων είχαν αντανάκλαση και στις συντάξεις συναδέλφων τους που συνταξιοδοτήθηκαν. Οι διαφορές δίνονται στους συνταξιούχους μέχρι το χρονικό σημείο της υπαγωγής τους στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων: Επιστρέφονται αλλά μειωμένα κατά 30% - Δείτε γιατί