Γιούνκερ: Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Γιούνκερ: Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Καταστροφικό χαρακτήρισε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης, ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα συνέχιζαν να είναι σε ευρώ.

Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τη δημοσιονομική της σταθεροποίηση, πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup επιτίθεται στη Γερμανία και την Αγκελα Μέρκελ και καλεί τους τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές.

«Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι με ένα χρέος της τάξης του 80 % επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60 %.

«Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τονίζει, προσθέτοντας ότι «φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι».