ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από EuroWorking Group στη μη περικοπή των συντάξεων

«Πράσινο φως» από EuroWorking Group στη μη περικοπή των συντάξεων

Συντάξεις | Ειδήσεις: Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group έγινε και επισήμως δεκτό το αίτημα της Αθήνας για την μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Η Ευρωζώνη δέχτηκε ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους χωρίς να είναι αναγκαία η ενεργοποίηση των προνομοθετημένων μέτρων του 2017 για το ασφαλιστικό.

Στο σημερινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2019 και δεν διατύπωσαν ενστάσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ουσιαστικά υιοθέτησαν την εισήγηση της Ευρωπαΐκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 θα πιαστεί και χωρίς να ενεργοποιηθούν οι περικοπές στις συντάξεις.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «το Euro Working Group αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019».

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η ελληνική εισήγηση προέβλεπε ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων και όχι αναβολή του.

Όσον αφορά στο συνολικό ύψος του πακέτου θετικών μέτρων, παρέπεμψαν στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε ανεβάσει το ύψος του πακέτου στα 900 εκατ. ευρώ.

Μετά την εξέλιξη αυτή το Eurogroup ‪στις 19 Νοεμβρίου θα σφραγίσει τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Η αξιολόγηση των παρεμβάσεων αυτών θα γίνει στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η Κομισιόν ‪στις 21 Νοεμβρίου για τον ελληνικό προϋπολογισμό και από την οποία θα προκύψει ποια μέτρα σίγουρη Κομισιόν πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ποια όχι.

Διαβάστε επίσης:

Αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην Κύπρο