ΕΘΝΙΚΑ

Αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην Κύπρο

Αυστηρή απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην Κύπρο

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία με φόντο τις απαράδεκτες απειλές πολέμου που εκτόξευσε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας - Σε «εκνευρισμό» το καθεστώς Ερντογάν με φόντο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο

Με μια απολύτως ξεκάθαρη ανακοίνωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά το μεσημέρι της Πέμπτης (15/11/2018) στο «παραλήρημα» του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε απειλήσει – για πολλοστή φορά – ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο με πολεμική σύρραξη.

Στην ανακοίνωσή του, το ελληνικό ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει πως «η Ελλαδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να συμβάλει σταθερά και υπεύθυνα, στην αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, μόνο μέσω, του τερματισμού της κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Αυτούσια η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους, η οποία έχει διεθνώς καταδικασθεί με τις Αποφάσεις 541 (1983) και 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η θλιβερή αυτή, για τη διεθνή κοινότητα, επέτειος, υπενθυμίζει σε όλους την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συνεπεία της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, της κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εποικισμού του.

Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις ως άνω Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούν την ανάκληση της παράνομης και άκυρης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Περαιτέρω, την καλούμε να εργαστεί για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού Ζητήματος που θα διασφαλίσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απορρέουν από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα, τασσόμενη στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και θα συνεχίσει να συμβάλει σταθερά και υπεύθυνα, στην αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, μόνο μέσω, του τερματισμού της κατοχής, της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ην. Εθνών».

Τσαβούσογλου: «Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη»

Νωρίτερα, σε τόνο επιεικώς απαράδεκτο και σε ύφος που προσιδιάζει σε «μεγαλοτσιφλικά», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλεί εμμέσως με πόλεμο Αθήνα και Λευκωσία.

Μιλώντας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο κ. Τσαβούσογλου αποφάσισε αίφνης να ανασύρει από τη μνήμη του το «θερμό» επεισόδιο που είχε σημειωθεί στα Ίμια το Γενάρη του 1996, πασχίζοντας να πείσει το εγχώριο ακροατήριό του ότι το «σουλτανάτο» του κ. Ερντογάν έχει τον τρόπο να απαντήσει στη δήθεν καταστρατήγηση των συμφερόντων του.

«Ό,τι συνέβη μέχρι την κρίση των Ιμίων, συνέβη. Καμία μετέπειτα κυβέρνηση δεν έχει ευθύνες. Δεν υπήρξε καμία νομική ή πρακτική μεταβολή (στο καθεστώς κανενός) σε κανένα νησί», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σε επιτροπή της Βουλής και αναφερόμενος στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι το θέμα είναι τόσο ευαίσθητο που δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής συζήτησης. Υπογράμμισε δε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΠ (του κόμματος του Ερντογάν) διευκρινίζοντας: «Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους. Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Αυτό είναι άλλο πράγμα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος σημείωσε πως «η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ και δεν θα έχει ούτε από δω και πέρα πολιτική “δώσε το και γλίτωσε” στο Κυπριακό».

Μάλιστα, επέμεινε πως η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι καθαρή. «Τι είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; “Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο”, είπαμε. Που είπαμε εμείς “δώσε το και γλίτωσε”; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την “τδβκ”. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός ΤΩΡΑ στη Ζάκυνθο: Δύο ισχυρές δονήσεις «ταρακούνησαν» το νησί