ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Ράλι στις μετοχές - Εurobank και Grivalia με τα πιο σημαντικά κέρδη

Χρηματιστήριο: Ράλι στις μετοχές - Εurobank και Grivalia  με τα πιο σημαντικά κέρδη

Σημαντικά κέρδηκαταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ησυγχώνευση της Grivalia με τη Eurobank ήρθε την κατάλληλη ώρα και οοδήγησε σε αύξηση των τραπεζικών μετοχών άνω του 10%.

Η Eurobank ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγχωνευτεί, δια της απορροφήσεως, με την Grivalia, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο την υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPEs της Τράπεζας από τα τέλη του 2021 στα τέλη του 2019 και ανοίγοντας τον δρόμο για μονοψήφιο ποσοστό NPEs νωρίτερα από την τριετία. Ταυτόχρονα, στο τέλος της τριετίας (2021), η Eurobank θα στοχεύσει άνετα σε κερδοφορία 500 εκατ. ευρώ και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,23% στις 610,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 29,01 εκατ. ευρώ. Κέρδη 2,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.616,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 10,47% στις 476,16 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές των δεικτών του MSCI, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου και θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου προβλέπουν την αφαίρεση των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς. Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές έχουν προβλέψει εκροές από 70 εκατ. δολάρια έως και 211 εκατ. δολάρια. Ωστόσο μετά και το νέο deal ίσως δούμε ανακοπή των εκροών, ή αντιστάθμισμά τους από ανάλογες εισροές.

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα

Στα βήματα της ευφορίας που κυριαρχεί σήμερα στην ιταλική αγορά μετοχών και ομολόγων κινούνται τα ελληνικά ομόλογα.Η είδηση ότι ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός θα συζητήσει τη μείωση του στόχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ από 2,4% που προβλέπει το προσχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σήμερα τα ιταλικά assets σε ισχυρό ράλι.

Έτσι, οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημειώνουν πτώση 3,62% και στο 4,390% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου, αν και η βελτίωση είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή των ιταλικών ομολόγων. Οι αποδόσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα σημειώνουν πτώση 4,96% στο 3,353% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Είστε υποψήφιος συνταξιούχος; Δείτε ΕΔΩ πώς να πάρετε σύνταξη πριν τα 67Είστε υποψήφιος συνταξιούχος; Δείτε ΕΔΩ πώς να πάρετε σύνταξη πριν τα 67