Να θωρακίσει την Ασία από την κρίση χρέους επιδιώκει η Ιαπωνία

Να θωρακίσει την Ασία από την κρίση χρέους επιδιώκει η Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα τόνισε πως η Ασία πρέπει να εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για να αποφύγει την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει παρά την διαχείρηση δικής της οικονομικής κρίσης την περίοδο 1997-1998, η Ασία δεν είναι «άνοση» στα προβλήματα της ΕΕ.

«Δεν νομίζω ότι η Ασία είναι κατ' ανάγκη ευάλωτη στα εξωτερικά σοκ», από την Ευρώπη, είπε ο Νόντα, προσθέτοντας ότι μπορεί να «τα απορροφήσει».

«Με δεδομένες τις προσπάθειες να εφαρμοστεί μια ορθόδοξη οικονομική πολιτική, η περιοχή γενικά απολαμβάνει ένα πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών και τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι σε υψηλά επίπεδα, έτσι έχει γίνει πιο ανθεκτική στα εξωτερικά σοκ», ανέφερε.

«Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αρνητικές συνέπειες εάν δεν μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα τείχος προστασίας έναντι της Ευρωπαϊκής κρίσης», πρόσθεσε.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες της Ασίας, ο Νόντα είπε ότι η στενότερη περιφερειακή οικονομική συνεργασία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για να αντιμετωπιστούν πιθανές ακόμα πιο δυσμενείς εξελίξεις στην ΕΕ.