ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στην φορολογία ακινήτων

Έρχονται σημαντικές αλλαγές στην φορολογία ακινήτων

Τρεις σημαντικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων έρχονται από το νέο έτος. Οι φορολογικές αλλαγές θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι αλλαγές αφορούν τόσο το φορολογικό κόστος της μεταβίβασης ακινήτων όσο και το φορολογικό κόστος της κατοχής τους.

Oι αλλαγές που θα ισχύσουν από το 2019:

  • Aύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας με την αύξηση των σχετικών τιμών ζώνης. Η αύξηση θα τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2019 και θα αφορά όλους τους φόρους ακινήτων, πλην του ΕΝΦΙΑ καθώς για αυτόν οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες ισχύουν από φέτος. Με την αύξηση των τιμών ζώνης πρόκειται να αυξηθεί το φορολογικό κόστος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως είναι οι φόροι μεταβίβασης και γονικής παροχής και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.
  • Nέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών προβλέπει ότι στις περίπου 4.000 περιοχές που οι τιμές ζώνης θα έπρεπε να αυξηθούν για να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές, η αύξηση θα γίνει σε τρεις ίσες ετήσιες δόσεις.H πρώτη αύξηση έγινε το 2018 ενώ έρχεται και δεύτερ το 2019. Επίσης, έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί μια τρίτη αύξηση το 2020.

Το μόνο θετικό που αφορά στους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων είναι η αναστολή για ακόμη ένα έτος του φόρου υπεραξίας. Με διάταξη που αναμένεται να έρθει στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα αναμένεται να ανασταλεί και για το 2019. Η αναστολή θα είναι η τρίτη κατά σειρά, καθώς ο φόρος εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις συναλλαγές ακινήτων χωρίς να φέρει και σημαντικά φορολογικά έσοδα. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της αξίας κτήσης και του τιμήματος μεταβίβασης ενός ακινήτου.

Διαβάστε επίσης: Δώρο Χριστουγέννων: Δείτε ΕΔΩ με ένα κλικ πόσα λεφτά θα πάρετε