ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «καλαντάρι» των φόρων για το 2019

Το «καλαντάρι» των φόρων για το 2019

Το α΄τετράμηνο του 2019 προμηνύεται «καυτό» για τους φορολογούμενους.

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην φορολογία.

Συγκεκριμένα:

Το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κατατεθεί το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα περιέχει ρυθμίσεις και λεπτομέρειες για μείωση του ορίου πληρωμών με μετρητά αλλά και αύξηση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα κατά 50%για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων.

Στις 21 Ιανουαρίου συνεδριάζει η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ καθώς από το 2015 η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την απόφαση για χορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης (ν.4051 και 4093 του 2012). Το Ελληνικό Δημόσιο απειλείται με πρόστιμα για κάθε μέρα που καθυστερεί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά στον Προϋπολογισμό του 2019 δεν έχει προβλεφθεί. Μέχρι τον Μάρτιο το αργότερο θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει λαβει αποφάσεις και για μέτρα για τα οποία δεν έχει προβλέψει τίποτα ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 για την καταβολή Δώρων Πάσχα και Χριστουγένων και επίδομα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ που θα έχουν ως τότε τελεσιδικήσει και δημοσιευθεί, διορθώσεις στα τυχόν λάθη των αναδρομικών που δόθηκαν τον Δεκέμβριο στα ειδικά μισθολόγια, εφαρμογή αποφάσεων για 13η και 14η σύνταξη, αλλαγές στο Ασφαλιστικό με βάση τις δικαστικές αποφάσεις για τον ν. Κατρούγκαλου κλπ.

Μέσα στον Ιανουάριο το ΣτΕ αναμένεται να ανακοινώσει και την απόφασή του για τον ν. Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) που θα φέρει τα πάνω κάτω στις συντάξεις.

Στις 21 Ιανουαρίου συνεδριάζει το Eurogroup. Η Ελλάδα δεν θα μπει στην ατζέντα των αποφάσεων όμως θα συζητηθούν οι γενικές συστάσεις για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ωστόσο, θα γίνονται και παράλληλα παζάρια για τα κόκκινα δάνεια και τον νέο Νόμο Κατσέλη. Επιπλέον, θα ληφθούν αποφάσεις για τις 120 δόσεις για οφειλές στην Εφορία και τα Ταμεία, αλλά και για το νέο στεγαστικό επίδομα για ενοικιαστές και δανιολήπτες.

Στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μάρτιου πρέπει να έχει υπάρξει και μια έκδοση νέου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Στις 7 Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις «πρώτες εκτιμήσεις» της για το πώς έκλεισε το 2018.

Στις 11 Μαρτίου αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup η Έκθεση των Θεσμών για την Μεταμνημονιακή Εποπτεία.

Αρχές Αριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν και οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018. Ταυτόχρονα με την υποβολή τους όμως θα εμφανιστούν και τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φόρων. Η πληρωμή τους όμως θα ξεκινήσει πολύ αργότερα (Ιούλιος 2019) ενώ αντιθέτως τυχόν επιστροφές φόρων θα αρχίσουν να μοιράζονται καταβάλλονται άμεσα στους δικαιούχους, από τον Απρίλιο.

Από Ιούνιο (αρχές β΄εξαμήνου) και μετά τις ευρωεκλογές, θα αρχίσουν οι πληρωμές όλων των τρεχόντων φόρων της χρονιάς (φόροι ειοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) και θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Τότε θα φανεί και αν ο Κρατικός Προϋπολογισμός κινείται ... «εντός στόχων».

Διαβάστε επίσης: Τέλη κυκλοφορίας 2019: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος - «Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν πληρώσουν