ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Ανατροπή με τις αυξήσεις – Αυτά είναι τα πραγματικά ποσά

Κατώτατος μισθός: Ανατροπή με τις αυξήσεις – Αυτά είναι τα πραγματικά ποσά

Σε ψίχουλα απειλεί να μετατρέψει τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό τυχόν μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, όπως είχε προνομοθετήσει η κυβέρνηση.

Όσο μάλιστα ο μισθός αυξάνεται με την προσθήκη τριετιών, τόσο μικραίνουν οι αυξήσεις και φτάνουν να περιορίζονται ακόμα και στα 22 ευρώ τον Ιανουάριο του 2010 για έναν μισθωτό του ιδιωτικού τομέα με εννιά χρόνια προϋπηρεσία.

Μπορεί για έναν ιδιωτικό υπάλληλο χωρίς προϋοηρεσία ο μεικτός μισθός από την 1η Φεβρουαρίου να αυξάνεται κατά 64 ευρώ και να διαμορφώνεται στα 650 ευθρώ από 586 ευρώ σήμερα, αλλά με την περικοπή του αφορολόγητου ο συγκεκριμένος υπάλληλος θα κληθεί για πρώτη φορά να πηρώσει φόρο για τα εισοδήματά του και θα δει την καθαρή αύξηση στον μισθό του να προσγειώνεται στα 34 ευρώ.

Η κυβέρνηση διακηρύσσει πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου. Οι θεσμοί όμως έχουν εκφράσει ήδη διαφορετική άποψη. Το ΔΝΤ με την τελευταία του παρέμβαση, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου μεταμνημονιακής εποπτείας τόνισε την ανάγκη το αφορολόγητο να μειωθεί προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μείωση συντελεστών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράδειγμα

  • Ένας άγαμος μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς πρϋπηρεσία, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ από τον επόμενο μήνα θα δει τον μεικτό μισθό του να αυξάνεται σχεδόν κατά 64 ευρώ και να διαμορφώνεται στα 650 ευρώ. Ο καθαρός μισθός μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών από 492, 31 ευρώ σήμερα θα ανέβει στα 545, 97 ευρώ τον επόμενο μήνα, για να περιοριστεί όμως στα 526,06 ευρώ από την 1η Ιανουρίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις