ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κούρεμα» ασφαλιστικών οφειλών για αγρότες: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

«Κούρεμα» ασφαλιστικών οφειλών για αγρότες: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση
Tο όριο της δόσης αναμένεται να «κλειδώσει» στα 30 ευρώ.

Τη δυνατότητα ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλουν 350.000 αγρότες θα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να «περάσει» από τη Βουλή τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, «στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Η ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα προβλέπει γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής, περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%, αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις».

Θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το 2018.
Ειδικά για τους αγρότες, το όριο της δόσης αναμένεται να «κλειδώσει» στα 30 ευρώ.

Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ για μεγαλύτερα χρέη οι δόσεις θα είναι για όλους μέχρι και 120.

Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων.

Όποιος δεν ενταχθεί σε αυτήν την «τελευταία ευκαιρία» θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ.

Η διαδικασία ρύθμισης προβλέπει:

1. Αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργεί για τον σκοπό αυτό, όπου με χρήση του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ θα ενημερώνονται και για το ποσό της οφειλής τους.
2. Με την αίτηση θα γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα επανυπολογισμός της οφειλής και θα προκύπτει το νέο ποσό.
3. Μετά τον επανυπολογισμό ο οφειλέτης, αφού ενημερωθεί για το νέο ποσό, θα βλέπει τον αριθμό των δόσεων που του αναλογούν και το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να πληρώνει και θα πρέπει να δηλώσει ότι συναινεί. Αυτομάτως θα εντάσσεται στη ρύθμιση.

Ρoή Ειδήσεων